Val 2022 Valkompass
kommun

Fler övervakningskameror ska sättas upp i centrum

Om frågan
Många kommuner har på senare tid satt upp kameror på offentliga platser för att öka tryggheten. För det krävs tillstånd, och kommunen måste visa att det finns problem med brottslighet där bevakningen ska ske – problem som är större än integritetsintresset.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Vetlanda

Svår fråga men om behovet är sådant kan man acceptera detta men givetvis att det görs på ett acceptabelt sätt följer reglerna och att filmat material förstörs. personliga intigriteten ska vi värna om.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Vetlanda

Där det främjar tryggheten och i dialog med blåljuspersonal.

KD
Kristdemokraterna Vetlanda

Vi kristdemokrater vill verka för ett samhälle där vi människor ser varandra och erbjuder varandra en tydlig upplevelse av vänlighet och trygghet. Vi kan acceptera en användning av övervakningskameror på ett fåtal platser där synnerliga skäl finns.

L
Liberalerna Vetlanda

Det har visat sig att vi löser fler brott på det sättet. Den vanliga medborgaren har inget att förlora, det finns bara fördelar.

S
Socialdemokraterna Vetlanda

Extra viktig fråga

Socialdemokraterna vill ha en kommun där invånarna ska känna sig trygga och säkra. Övervakningskameror på vissa utsatta ställen är ett sätt att skapa trygghet. Det måste kombineras med ökat stöd till föreningsliv och fritidsgårdsverksamhet

SD
Sverigedemokraterna Vetlanda

Extra viktig fråga

I grund o botten så borde detta inte behövas om en högre polisnärvaro fanns.

VF
Vetlanda Framåtanda Vetlanda

Vi måste stävja ovälkomna inslag i vår stadsbild. Detta kan bl a ske genom övervakningskameror.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Vetlanda

Det absolut bästa vore om vi inte behövde kameror, men det ger en ökad trygghet och minskar risken för brott. Vi motionerade redan för flera år sedan om detta. Vi såg problemen och föreslog lösningar. Tyvärr fick vi inte igenom det då, men nu har fler dragit samma slutsats som vi redan gjort.