Val 2022 Valkompass
kommun

All ytterligare vindkraftsutbyggnad i kommunen ska stoppas

Om frågan
För att få bygga vindkraft krävs tillstånd från den kommun där vindkraften ska etableras. Enligt miljöbalken har kommunen möjlighet att stoppa verksamhet som har betydande påverkan på landskapet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Västervik

Extra viktig fråga

Miljöpartiet vågar möta intressekonflikter och står stadigt när det blåser . Att producera förnyelsebar energi lokalt är särskilt viktigt här i elonråde 3 och 4 dvs södra Sverige . 100% förnyelsebart är målet tillika fossilfritt både gällande energi som drivmedel. Naturligtvis skall miljöhänsyn tas vid vindkraftetablering och därefter genomföras där så är lämpligt. Medborgardialog är jätte viktig

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Västervik

Extra viktig fråga

Vi behöver ställa om samhället mot mindre utsläpp och då behöver vi mer hållbar energi.. Vindkraft går relativt snabbt att bygga ut och är billigt i jämförelse med alternativen. Vi kommer behöva en mix av olika energislag i framtiden men vi måste ställa om nu. Att då kategoriskt säga nej är inte en seriös väg framåt.

L
Liberalerna Västervik

Just nu har vi liberaler medverkat till ett temporärt stopp tills en ny vindbruksplan är tagen men generellt ser vi att det behövs en mångfald i energiproduktionen. Utbyggnaden av vindkraften ska ske med hänsyn till miljö, djur och kommuninvånare.

S
Socialdemokraterna Västervik

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Västervik

Extra viktig fråga

Vi har byggt ett energislukande samhälle och ser ut att bli än mer energislukande på sikt och har vi inga andra kretsloppsanpassade alternativ måste även vindkraft främst till havs användas men även lokalt om de närboende går med på detta.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Västervik

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Västervik

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

S-V
Socialisterna-Välfärdspartiet Västervik

Extra viktig fråga

Vindkraften måste byggas med hänsyn till människor och miljö. Så ser det inte ut idag. TIlls dess reglerna ändrats bör vindkraftsutbyggnaden stoppas.

SD
Sverigedemokraterna Västervik

Extra viktig fråga

Vindkraften förstör närmiljön för människor på landsbygden och är inte samhällsekonomiskt motiverad.

WP
Westerwikspartiet Västervik

Eftersom detta inte kommer kommuninvånarna till gagn, det är utländska riskkapitalister i huvudsak som vill låna markområden av oss för att tjäna pengar. Vi vill inte få våra naturområden förstörda.