Val 2022 Valkompass
kommun

Hela Norrleden ska göras om till dubbelfilig väg

Om frågan
Norrleden är den väg som går parallellt med E18 mellan Erikslund och Finnslättsmotet. Med dubbelfilig menas två körfält i vardera riktning.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Västerås

Miljöpartiet vill prioritera investeringar i hållbara trafikslag och kommer inte lägga mångmiljonbelopp på ökad bilism i ett läge där den växande staden i första hand ställer krav på bättre förutsättningar för cykel och kollektivtrafik.

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Västerås

Trafiksituationen behövs lösas på Erikslund, men att att hela Norrleden görs om dubbelfilig väg är inte lösningen. Vi vill se mer kollektivtrafik, cykel och gångvägar på området så att det blir enkelt att lämna bilen hemma.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Västerås

Extra viktig fråga

Vi vill göra fyrfilig väg på Norrleden hela vägen från Erikslund till Vallby, däremot inte vid den smala passagen söder om Åshagen. Att bygga ut Norrleden kraftigt vid Åshagen skulle medföra stora negativa konsekvenser för de boende där.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Västerås

Med nya Sätra så måste trafiken flyta på och då behövs dubbelfilig väg.

KD
Kristdemokraterna Västerås

Västerås växer och då måste framkomligheten öka

M
Moderaterna Västerås

Extra viktig fråga

Det krävs en utbyggnad av Norrleden för att undvika trafikkaos. Det byggs nya bostadsområden i anslutning till Norrleden och när hela Västerleden blir utbyggd är det risk för ytterligare trafikproblem. Även trafikkaoset på Erikslund behöver byggas bort.

S
Socialdemokraterna Västerås

Extra viktig fråga

Det är nödvändigt att göra Norrleden dubbelfilig på en stor del av sträckan, inte minst för att öka framkomligheten för kollektivtrafik och yrkestrafik. Redan idag är Norrleden under rusningstid så frekvent använd att det bildas långa köer. Nu när den nya stadsdelen Sätra växer fram är det nödvändigt att Norrleden blir dubbelfilig från Suraleden fram till Bergslagsvägen.

SD
Sverigedemokraterna Västerås

Norrleden är en pulsåder i Västerås. Sverigedemokraterna förstår invånarnas behov av bilen och vill underlätta framkomligheten för att minska bilköerna. Att skapa förutsättningar för bra trafikflöden med minskade utsläpp som följd är positivt för miljön.