Val 2022 Valkompass
kommun

Allmännyttan ska vara kvar i kommunal ägo

Om frågan
Allmännyttan är ett begrepp som brukar användas om kommunens eget bostadsbolag, i det här fallet Mimer som är Västerås bostadsbolag. Mimer hyr ut 11 300 bostäder. I vissa kommuner har de allmännyttiga bostäderna avskaffats genom försäljning till privata fastighetsaktörer.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Västerås

Allmännyttan är viktig men för att kunna fortsätta och investera kan vissa bestånd säljas till privata fastigetsägare.

M
Moderaterna Västerås

Västerås ska även fortsättningsvis ha kvar allmännyttan. Däremot behöver vi sälja för att vårt allmännyttiga bolag också ska kunna bygga exempelvis trygghetsboenden. Bolaget ska inte heller vara totalt dominerande på marknaden utan behövs för att bygga när andra inte gör det och för att också garantera tillgången på hyresbostäder och sociala bostäder.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Västerås

Allmännyttan är viktig och har ett viktigt uppdrag som är mer än bara ansvara för bostadsförsörjningen

L
Liberalerna Västerås

Extra viktig fråga

Liberalerna är för en stark allmännytta. Däremot ska Mimer fokusera på enbart hyresrätter och inte ge sig in i andra typer av tillgångar och projekt. Vi är motståndare till Moderaternas vilja att sälja ut stora delar av Mimer.

MP
Miljöpartiet Västerås

Allmännyttan är viktig för att åstadkomma en bostadsmarknad som är jämlik, jämställd och fri från diskriminering. Därför ska den både bibehållas och stärkas, vilket i de allra flesta fall innebär fortsatt kommunal ägo.

S
Socialdemokraterna Västerås

Extra viktig fråga

Mimer är ett kommunalt bolag att vara stolt över. Det är också väldigt viktigt att vi har allmännyttan kvar i kommunal ägo, så att vi kan erbjuda västeråsarna lägenheter som vanligt folk har råd att bo i. Vi kan styra över i vilka stadsdelar det ska byggas fler hyresrätter och vi kan bygga när marknaden inte gör det.

SD
Sverigedemokraterna Västerås

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Västerås

Extra viktig fråga

Det är viktigt för att vi kan komma igång med att bygga billiga hyresrätter och se till att alla har ett hem.