Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga ja till havsbaserad vindkraft utanför Varbergs kust

Om frågan
Ett område med 70–100 vindkraftverket planeras i Kattegatt, cirka 2,5 mil utanför kusten i Varberg och Falkenberg. Beslutet ska fattas av regeringen, men kommunen har som remissinstans möjlighet att påverka.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Varberg

Extra viktig fråga

Det råder stora osäkerheter kring byggnation av havsbaserad vindkraft med miljökonsekvensbeskrivningar, fiskenäringens påverkan och hur dragning ska göras in till land, samt visuell påverkan. Det snabbaste är att bygga ut vindkraft på redan befintliga utpekade områden. Vi tror på att utveckla Ringhals med fler kärnkraftsverk och det tar inte mycket längre tid än havsbaserade vindparker.

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Varberg

Vi ser gärna en utveckling av Ringhals kärnkraftverk. Det finns bra erfarenhet och säkerhetstänk på Ringhals. Två av reaktorerna R1 och R2 har lagts ned, R3 och R 4 kommer att drivas många år till. Befintlig infrastruktur är anpassad till en betydligt ökad elproduktion-troligtv.SMR. Vi är rädda för att nya ledningar-från havsbaserad vindkraft-skulle inskränka/begränsa utvecklingen på Väröhalvön

SD
Sverigedemokraterna Varberg

Vindkraft är väderberonde och därmed opålitlig. Havsbaserad vindkraft är dessutom dyr. Vi satsar hellre på ny kärnkraft.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Varberg

Placeras utanför Varbergs kommungräns så det stör minst.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Varberg

Extra viktig fråga

Just nu finns två ansökningar om att bygga havsbaserad vindkraft på svensk ekonomisk zon utanför Varbergs och Falkenbergs kust. Denna utbyggnad av förnybar el är vi positiva till eftersom Sverige måste fördubbla elproduktionen fram till 2040 för att klara den pågående omställningen av samhället. Vi har vare sig tid eller råd att säga nej till den här formen av satsningar.

S
Socialdemokraterna Varberg

Vi måste alla ställa om för att hejda klimatomställningen. När bilar, industrier och samhället elektrifieras för att minska koldioxidutsläppen behövs mer el. Förnybar energi är både billigare och snabbare att få på plats, vilket är viktigt för näringslivet och jobben. Kommunen bestämmer inte om dessa ska byggas, men vi har sagt att yrkesfisket måste kunna samexistera om de byggs.

V
Vänsterpartiet Varberg

Extra viktig fråga

För att vi ska klara elförsörjningen utan kärnkraft och fossilbränsle måste vind- sol och vattenkraft utökas. Då kan inte vi som kommun heller säga nej till att utöka vindkraften.