Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Vännäs

Vännäs Fastigheter sköter såväl allmännyttan som en del lokaler inklusive alla samhällsfastigheter. Det är definitivt bättre för skattebetalarna och kommunens verksamheter om vårt gemensamt ägda bolag hanterar detta. Vinsten går då alltid direkt tillbaka till kommunen.

V
Vänsterpartiet Vännäs

Extra viktig fråga

Det finns redan regelverk som reglerar kommunala verksamheters konkurrens mot näringslivet. Om kommunala bolag tvingas lägga ner begränsas kommunernas möjligheter till en god samhällsservice ytterligare.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Vännäs

Vi ser att de bolag som idag finns fyller ett medborgarbehov som marknaden har svårt att fylla. Bostäder till rimliga priser.

MP
Miljöpartiet Vännäs

Kommunala bolag som fyller ett behov och skapar värden för medborgarna ska finnas kvar.

SD
Sverigedemokraterna Vännäs

Att avveckla kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv, kan vara svårt att göra. Kommunen har ett ansvar att erbjuda välfärdstjänster. Vad göra ifall de privata flyttar/lägger ned? Däremot inom verksamhet som inte berör välfärd får man ta ställning från fall till fall beroende på hur det ser ut på orten och villa aktörer som finns.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Vännäs

Kommunala bolag ska inte konkurrera men att avveckla är lite övermage. Däremot att se till i ägardirektiv etc att sund konkurrens råder

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Vännäs

Företagare och entreprenörer är mycket viktiga för Vännäs - det skapar jobb! Kommunen ska inte konkurrera där lokala företagare kan skapa arbetstillfällen.

M
Moderaterna Vännäs

Extra viktig fråga

Kommunala bolag med skattepengar som säkerhet och utvecklingskapital ska inte konkurrera med näringslivet. Vi har inga bolag som direkt konkurrerar på det sättet. Där sådana finns och konkurrerar osunt bör de avvecklas. Kommunen ska sköta välfärdens kärna på resurseffektivt sätt. I mindre kommuner kan kommunala bolag behöva ta ansvar för utveckling som ingen annan bistår med.