Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Vännäs

Här har politiken gått förbi sina gränser. Sådant ska bestämmas närmare individen. Och det behöver inte trummas ut som det gjordes för att få motsatt effekt.

M
Moderaterna Vännäs

Extra viktig fråga

Sådan detaljstyrning behövs inte. Det blir sannolikt fler köttfria dagar per vecka än så, utan klåfingrighet. Jorden där vi ska odla allt grönt behöver för övrigt hållas i hävd även av naturlig gödsel så vi ska akta oss noga för att ”förfölja” kon och bonden.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Vännäs

Vi har full tilltro till att kostansvariga tar fram välkomponerade och näringsriktiga menyförslag, som också står för hållbarhet. Barnens skolluncher bör inte vara plattform för signalpolitik.

S
Socialdemokraterna Vännäs

Kostavdelningen planerar en varierad kost för eleverna inklusive mycket bra vegetarisk mat som går att välja fritt varje dag. Det behövs inte styras hur många köttfria dagar skolorna ska ha.

SD
Sverigedemokraterna Vännäs

Beror mycket på varifrån kött kontra vegetariska alternativ kommer ifrån och om bra näringsvärden uppnås även med vegetariska alternativ .

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Vännäs

Matplaneringen ska utgå från barnens behov. Vi vet att kött ger ett större klimatavtryck än vegetarisk mat i allmänhet. Kött behövs inte för att göra god mat. Men det är knepigt att förbjuda en ingrediens. Det riskerar att göra de vegetariska alternativen till något påtvingat istället för något bra.

MP
Miljöpartiet Vännäs

Extra viktig fråga

Köttkonsumtionen måste minska, även inom kommunens måltidsverksamhet. Kostavdelningar i hela Sverige jobbar med detta, så att införa något obligatorium är knappast meningsfullt. Att minska importerat kött frän Mellaneuropa och Asien för att kunna öka den lokala upphandlingen är en vinst för alla.

V
Vänsterpartiet Vännäs

Att äta mer vegetarisk mat är viktigt både ur folkhälsosynpunkt och mer klimatsmart samtidigt som det är en bra ide ekonomiskt.