Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga nej till en fjärrvärmeledning från Mjölby

Om frågan
Det finns planer på att bygga en överföringsledning för fjärrvärme från Mjölby till Vadstena. Men vissa partier vill hellre att kommunen förnyar avtalet med den aktör som driver fjärrvärmeverk i Vadstena.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Vadstena

Innan vi kan fatta beslut om detta måste det utredas när det gäller kostnader och möjligheter till samverkan.

M
Moderaterna Vadstena

Extra viktig fråga

Fjärrvärme är bra och ska leverareas med hög leveranssäkerhet, resurssnålt, miljösmart, ekonomiskt fördelaktigt sätt till våra kommuninvånare. Från var är något vi vill utreda och få svar på dessa kriterier.

S
Socialdemokraterna Vadstena

Vi vill fortsätta utreda samarbetet med Mjölby och Tekniska verken, bland annat för att stärka kommunal samverkan och få tillgång till en grön teknik i framkant. Det höga fjärrvärmepriset har under lång tid missgynnat Vadstenas kunder.

SD
Sverigedemokraterna Vadstena

Extra viktig fråga

Kommunen och dess invånare behöver lägre fjärrvärme priser... och gärna ifrån en så lokal aktör som möjligt, därav ser vi många fördelar med MSE och Tekniska Verken som är lokalt och kommunalt styrda bolag.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Vadstena

En sammanlänkning med Mjölby betyder inte automatiskt att man behöver lägga nytt nät i staden. Detta när finns redan och en sammanlänkning med befintligt värmeverk skulle ge vinst för samtliga parter

MP
Miljöpartiet Vadstena

Miljöpartiet är inte generellt emot detta. Däremot vill vi som enmer hållbar lösning undersöka möjligheten till att anlägga ett solvärmeverk. Detta finns idag i sådan skala att energin från solen kan ersätta kommunala fjärrvärmeverk.

V
Vänsterpartiet Vadstena

Som det ser ut i nuläget går det inte att hitta en lokal lösning som är bra, och då kan fjärrvärme via Mjölby vara ett alternativ

Mycket bra förslag

Kons
Konsensus - För Vadstenas Bästa Vadstena

Extra viktig fråga

Konsensus har tagit tydlig ställning mot en fjärrvärmeledning från Mjölby. VI tror att en ny majoritet kan återuppta dialogen med nuvarande leverantör och komma fram till en bra lösning. En fjärrvärmeledning kommer att kosta fruktansvärt mycket pengar, pengar som kommunen kan lägga på annat.