Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska stoppa byggandet av en spårväg i Uppsala

Om frågan
Kommunen planerar att bygga 17 kilometer spårväg med 22 hållplatser i Uppsala. Det här förslaget innebär att planernas stoppas och att kommunen satsar på andra alternativ.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

FI
Feministiskt initiativ Uppsala

I takt med att Uppsala växer behöver vi också bygga ut kollektivtrafiken. Två alternativ som vi valt mellan är BRT (Bus Rapid Traffic) och spårväg. Spårväg är både effektivare för att transportera en stor mängd människor och bättre för klimatet. Därför ställer vi oss positiva till att bygga spårväg i Uppsala.

L
Liberalerna Uppsala

Liberalerna är det borgerliga partiet som förespråkar spårvagn med tanke på stadsmiljön, klimatvänlig teknik och trängseln i Uppsala. En förutsättning för fyrspår mellan Uppsala och Stockholm är spårväg. Om Uppsala säger nej till spårväg så innebär det en investeringskostnad på flera miljarder samtidigt som trängseln ökar. Liberalerna vill använda våra skattemedel på ett ansvarsfullt sätt.

MP
Miljöpartiet Uppsala

Extra viktig fråga

Spårväg är en investering för miljö och klimat, stadsliv och trivsel. Den krävs när Uppsala växer och resenärerna överstiger 2000 personer/timme, vilket inte ens de största superbussarna klarar. Spårväg leder till mindre trängsel, mindre utsläpp och mer trivsel när färre kör bil. Att stoppa spårvägen skulle även innebära att kommunen förlorar tre miljarder i statliga stöd till kollektivtrafik.

S
Socialdemokraterna Uppsala

Vi behöver spårvägen för att Uppsala inte ska vara en enda stor trafikstockning i framtiden. Redan idag är det trångt på våra vägar, speciellt i rusningstrafik. När fler väljer att bo i Uppsala kommer bussarna inte räcka till. Enligt alla utredningar är spårväg det enda alternativet som kommer kunna transportera tillräckligt många människor.

V
Vänsterpartiet Uppsala

Spårvagnar behövs för att vi i framtiden ska kunna transportera alla de människor som bor och verkar i Uppsala och som vill ta sig fram i vår stad. Det är det klimatsmartaste sättet att klara av våra transportbehov i Uppsala. Det är det ekonomiskt bästa alternativet då det skapar större intäkter, är effektivt och har låga driftskostnader. Utan spårvagnar kommer det bli trängsel på våra gator.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Uppsala

Extra viktig fråga

Centerpartiet anser att den föreslagna bron genom Årike Fyris, ett känsligt kultur -och naturområde som vi inte får äventyra för framtidens invånare, är ett oförsvarbart ingrepp. Vi anser att andra tekniska lösningar så som superelbussar, BRT, kan trafikera de sträckor som behöver mer kollektivtrafik. Spårvägsprojektet är helt enkelt omständligt, dyrt och onödigt.

KD
Kristdemokraterna Uppsala

Kristdemokraterna har här samma linje som M, C och SD och, hittills, L. Nämligen att vi ska lägga denna planering på is efter valet. Chansen är därmed stor att planerna stoppas! KD:s ställningstagande beror på den forcerade planeringen och att spårvägen hänger ihop med det dåliga förslaget att bygga 48.000 bostäder (mest höghus) i södra Uppsala och Knivsta.

M
Moderaterna Uppsala

Extra viktig fråga

Moderaterna säger nej till spårväg. Uppsala ska inte låsa sig i kostsam, oflexibel teknik som under den långa byggnationsperioden både försämrar stadsmiljön och minskar tillgängligheten till innerstaden.

SD
Sverigedemokraterna Uppsala

Extra viktig fråga

Det är ett slöseri med skattemedel och en alldeles för oflexibel trafiklösning att lägga räls i marken.