Val 2022 Valkompass
kommun

En ny badanläggning ska byggas vid Gränby sportfält

Om frågan
Uppsalas badanläggning Fyrishov bedöms vara uttjänt och kommunens utredare föreslår en ny anläggning vid Gränby sportfält.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Uppsala

Moderaterna vill stoppa nedläggningen av Fyrishov. Förutsättningarna vid Fyrishov är betydligt bättre än i Gränby. Trafikförsörjningen finns redan på plats och tillgängligheten till badanläggningen är bättre även för boende utanför Uppsala tätort.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Uppsala

Flera simanläggningar för stärkt vattenidrott och simundervisning för barn är positivt. Gränby är den enda plats i Uppsala där vi snabbt kan få till en ny badanläggning som möter tävlingsidrottens krav. Centerpartiet vill även bevara och utveckla Fyrishov.

FI
Feministiskt initiativ Uppsala

Fyrishov går inte längre att restaurera. Detta kräver en ny badanläggning. Gränby sportfält är en bra plats som är enkel att nå med olika transportmedel.

KD
Kristdemokraterna Uppsala

Kristdemokraterna har invänt mot kostsamma kommunala skrytbyggen, och reserverade sig därför mot den stora och dyra utbyggnaden av Fyrishov. Vi anser att äventyrsbad ska bedrivas i privat regi - men en billigare simträningsanläggning som vattensporterna efterfrågar behöver bekostas med kommunala medel. Därför är förslaget i Gränby bra, eftersom det också utvecklar Gränby sportfält.

MP
Miljöpartiet Uppsala

Vi vill ha badanläggningar som ska vara lätta att nå med gång, cykel och kollektivtrafik. Gränby sportfält ligger visserligen långt bort för många Uppsalabor men är det alternativ som finns för att ersätta det snart uttjänta Fyrishov utan att Uppsalaborna står utan bad i flera år. Vi vill också bygga fler badanläggningar, både inomhus och utomhus, i olika delar av Uppsala kommun.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Uppsala

Extra viktig fråga

Det är Liberalerna som har drivit frågan om simhall i Gränby. Simkunnighet räddar liv och alla skolor ska ha möjlighet till simundervisning. I dagsläget finns det för få bad- och simanläggningar i Uppsala. Vi behöver möta upp det befintliga behovet samtidigt som vi säkrar upp tillgången inför framtiden.

S
Socialdemokraterna Uppsala

Uppsala behöver fler bad i hela kommunen för att våra barn ska lära sig att simma och för att simföreningarna ska ha bra ytor för både träning och tävling.

SD
Sverigedemokraterna Uppsala

Extra viktig fråga

En ny badanläggning måste snabbt upp, för att ersätta Fyrishov som sjunger på sista versen.

V
Vänsterpartiet Uppsala

Extra viktig fråga

Uppsala har alldeles för få och för slitna simbassänger. Det gör att det blir dyrt för alla som vill bada och det att vi inte har plats för simskoleverksamhet. Med fler nya badanläggningar kan Uppsalabor, föreningsliv och simskolor få mer plats. Vi vill att detta ska leda till lägre entreavgifter och till att vi ska kunna erbjuda avgiftsfri simskola på lektionstid i lågstadiet.