Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska fortsätta arbeta för en fängelseetablering i Trelleborg

Om frågan
Kriminalvården skrev 2020 under ett samverkansavtal med Trelleborgs kommun om en etablering av en kriminalvårdsanläggning med plats för 450 intagna. Tidigast om fem år kan ett fängelse stå klart.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Trelleborg

Extra viktig fråga

Inte på den placeringen. Däremot ser vi gärna att vi utvecklar häktet, vi tror att det kan fördubblas. Det ovärdigt att ianspråkta så mycket fin jordbruksmark, på ett objekt som har alternativ för sin placering.

MP
Miljöpartiet Trelleborg

Extra viktig fråga

Jättefängelser blir inte bättre för att de läggs på Sveriges bästa åkermark. Åkermarken och kulturlandskapet ska prioriteras. Trelleborgs kommun måste agera smartare än att satsa på etableringar som ger så få jobb per yta såsom det enorma fängelset ger.

VS
Vårt Söderslätt Trelleborg

Extra viktig fråga

Sveriges största fängelse planeras i Trelleborg, vilket är förödande för jordbruksmark som tillhör världens bästa. Självförsörjning har blivit ännu viktigare nu med pandemi och krig i Europa. Placeringen nära skolor och bostäder påverkar både trygghet och kommunens varumärke negativt. Fängelse är en riksängelängenhet och andra kommuner har lösningar utan att använda jordbruksmark.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Trelleborg

Kriminalvården behöver byggas och frågan har kommit till Trelleborg om att få bygga ett fängelse här. Liberalerna står upp för lag och ordning, vilket leder till ökat behov av fängelseplatser. Rätt utformat behöver ett fängelse inte ge så stort intryck i stadsbilden.

S
Socialdemokraterna Trelleborg

En statlig etablering som skapar många nya arbetstillfällen, en del i ett trygghetsskapande samt möjliggör för ett utvecklat företagsklimat.

SD
Sverigedemokraterna Trelleborg

Så länge vi har överfyllda häkten och fängelser så behövs det nyetableringar. Då vi inte har möjligheten att hyra platser utomlands så kommer det behövas nya fängelser där kriminella sitter av sina straff.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Trelleborg

Extra viktig fråga

Fängelset i Trelleborg är en förutsättning för att vi som samhälle ska skapa platser för de som döms till fängelse. Vidare så skapas det ett 100 tal nya arbetstillfällen i kommunen. Statliga myndighet ger en trygg grund att bygga på. Vidare så är det så att en statlig myndighet lockar till sig fler statliga myndigheter.

M
Moderaterna Trelleborg

Extra viktig fråga

Kommer att innebära 450 nya arbetstillfälle, bra för det lokala näringslivet och att sjukvården i Trelleborg måste utöka med bla dygnet runt öppen akutmott samt ambulans.