Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Tranås

Vi vet redan, både från forskning och från länder där detta prövats, att det är extremt kostsamt och negativt för BNP-utvecklingen, vilket i förlängningen drabbar både sysselsättningen och välfärden. Fokus på att skapa hållbar arbetsmiljö

M
Moderaterna Tranås

Det handlar mer om att möta upp som arbetsgivare med en arbetsmiljö som stimulerar, utvecklar, nyfikenhet på nya arbetsmetoder och välfärdsteknik. Kompetensförsörjning inom detta område är mycket viktigt

SD
Sverigedemokraterna Tranås

Det är ett orealistiskt förslag med tanke på kostnader och tillgång på arbetskraft.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Tranås

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Tranås

Det är ett ganska orealistiskt förslag. Det finns många yrkesgrupper som har en tuff arbetssituation och vi tror att det är bättre att låta arbetsmarknadens parter förhandla fram förbättrade arbetsvillkor för bredare grupper i kollektivavtalsförhandlingar.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Tranås

Extra viktig fråga

Omsorgen är idag tung och svårt att rekrytera personal, det är en del i att bli attraktivare som arbetsgivare. Om personalen ska orka jobba längre upp i ålder måste arbetstiden ändras.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Tranås

Att låta fler dela på arbetet så att de som jobbar håller längre och får bättre livskvalitet är något vi strävar mot.

V
Vänsterpartiet Tranås

Extra viktig fråga

Mycket viktigt. Vi måste förbättra rekryteringen till, samt behålla nuvarande personal, inom omsorgen. Vi tror på en utveckling av 30-timmarsveckan för anställda inom hela kommunen.