Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Tranås

Extra viktig fråga

Viktigt med allsidig kost. Alla delar behövs i kostcirkeln sedan är det viktigt att det är närproducerad mat. Vi vill fokusera på skolmatens betydelse och tillagningskök på alla enheter

M
Moderaterna Tranås

Valfrihet är viktigt och om möjligt skall vi stödja de gröna näringarna i vår kommun

SD
Sverigedemokraterna Tranås

Skolan ska erbjuda en varierad och näringsrik kost. Vi vill erbjuda närproducerade råvaror så långt det är möjligt, producerade enligt svensk djurskyddslag till nytta för både klimat och öppna landskap.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Tranås

Det är inte fel att gå mot mer vegetarisk och hållbar kost men vi tycker att det ska ske på frivillig väg. Låt våra barn och unga ha möjlighet att välja själva. Vi tror att det leder till mer långsiktigt hållbara förändringar.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Tranås

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Tranås

En del i omställningen att lära sig ny kosthållning.

V
Vänsterpartiet Tranås

Att öppna upp för ny kost genom skolan är viktigt. Sedan kan det finnas bättre sätt att öka ekologisk och närproducerad kosthållning i skolan än ”obligatoriska” åtgärder.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Tranås

Mat efter säsong med långt klimatavtryck är ett konkret sätt för kommunen att visa vägen i omställningen till ett hållbart samhälle.