Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska hållas fler kommunala folkomröstningar i min kommun

Om frågan
Vid kommunala folkomröstningar röstar invånarna i kommunen om en lokal fråga. Resultatet är enbart rådgivande. Kommunala folkomröstningar kan hållas både i samband med eller mellan allmänna val.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Tidaholm

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Tidaholm

Vi politiker är folkvalda och ska då ta ansvaret att ta beslut även i frågor som är obekväma.

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Tidaholm

Rådgivande folkomröstningar kan användas för framtidsförändringar i olika frågor, men inte i "vardagsfrågor" som ligger i den vanliga driften.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Tidaholm

Extra viktig fråga

Allt som kan få att fler människor engagerar sig är bra. Hur formerna för att på ett enkelt och säkert sätt skall vara för att kunna genomföra folkomröstningar bör staten titta på.

KD
Kristdemokraterna Tidaholm

Generellt är det inget egenvärde i antalet folkomröstningar, men om det initieras folkomröstningar i fler frågor så är det ett tecken på engagemang. Detta är ur demokratiskt perspektiv väldigt positivt.

L
Liberalerna Tidaholm

Extra viktig fråga

Om politiken inte är lyhörd för folkviljan eller bryr sig om att förklara/ förankra före beslut så är det bra arr möjligheten finns. Som lokalpolitiker är det viktigt med kommunikationen mot allmänheten så att folkomröstning inte blir nödvändig.

MP
Miljöpartiet Tidaholm

Hur många folkomröstningar som ska hållas har vi ingen åsikt om, det är upp till medborgarna. I de fall ett upprop för en folkomröstning får det stöd som krävs för att frågan ska behandlas av fullmäktige kommer vi att rösta för att folkomröstning genomförs.

SD
Sverigedemokraterna Tidaholm

Extra viktig fråga

Vi som kommun har nyligen haft en folkomröstning där vi sett hur en demokratiskt rättighet har slagit väl ut. Folkomröstningens legitimitet anser vi bara berörs om politiken inte lyssnar.