Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Täby

Eftersom vi i Täby har både kommunala och privata alternativ, så är det inte lämpligt att kommunen inför egna arbetstidsregler. Kommunen styr verksamheterna med en peng. Generellt sett behöver regler för arbetstider ses över och göras mer flexibla, men detta är en fråga på riksnivå och för arbetsmarknadens parter.

KD
Kristdemokraterna Täby

6 timmar är deltid. Arbetsvillkor ska som brukligt förhandlas mellan arbetsmarknadens parter. Politiken ska prioritera skattemedel med omsorg till välfärdens kärna, inte använda skattemedel för att prioritera enskilda arbetstagarkollektiv.

M
Moderaterna Täby

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Täby

Det är klart att anställda inom hemtjänsten ska ha bra villkor och förutsättningar samt en en god möjlighet att kunna utvecklas. Samtidigt ansvarar vi för Täbybornas inbetalda skatter. Då måste vi kombinera kvalitet med effektivitet och då är det inte möjligt eller aktuellt att sänka arbetstiden med bibehållen heltidslön.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Täby

Vi vill ha heltid, med en timma friskvård varje dag. Om mer resurser tillförs räcker det till fler personal som får en drägligare arbetsbörda. Då ökar trivseln och fler människor vill arbeta inom vården.

SD
Sverigedemokraterna Täby

Extra viktig fråga

Viktigt att förbättra villkoren för personal som arbetar inom äldreomsorgen.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Täby

Miljöpartiet värnar personal inom äldreomsorgen och personal som mår bra och trivs på sin arbetsplats gör ett bättre jobb mot brukarna. Därför är en sextimmars-arbetsdag utmärkt och vi vet via forskning att även sjukfrånvaron hos personal går ner. Något som ger en ökad kontinuitet hos brukarna. Alliansens nya schema för äldreomsorgspersonal med 12 timmars arbetsdag är vi STARKT emot.