Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska starta ett allmännyttigt bostadsbolag som hyr ut lägenheter

Om frågan
Kommunen har inga egna hyresrätter längre. Det allmännyttiga bostadsbolaget såldes till ett privat bolag.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Täby

Partiet har inte lämnat någon motivering

KD
Kristdemokraterna Täby

Extra viktig fråga

Finns ingen anledning till detta.

M
Moderaterna Täby

1. Det ligger inte i skattebetalarnas intresse att starta ett allmännyttigt bostadsbolag i Täby när det finns privata bostadsbolag, med betydligt längre erfarenhet och kunskap, som vill bygga och hyra ut lägenheter. I Täby har kommunen ca 200 bostäder för sociala ändamål i olika bostadsområden. Kommunen tillämpar tak över huvudet garanti för invånare som saknar bostad.

SD
Sverigedemokraterna Täby

Extra viktig fråga

Vi ser stora problem med kriminalitet och utanförskap i kommuner som har allmännyttiga bostadsbolag.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Täby

Som ett komplement till de privata aktörerna på bostadsmarknaden ska kommunen kunna äga och förvalta hyresrätter. Det ökar valmöjligheterna och flexibiliteten på bostadsmarknaden.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Täby

För att en kommun ska ha rådighet så behövs det ett kommunalt bostadsbolag Detta behöva för att kunna ha tillgång till lägenheter för de individer som står längst bort från bostadsmarknaden. Dessutom behövs det tillgång för Täbys ungdomar och studenter att ha möjlighet att flytta hemifrån.

S
Socialdemokraterna Täby

Ett kommunalt bostadsbolag behövs för att Täbys unga och äldre ska kunna flytta om och när de vill, men ändå bo kvar i kommunen. Viktigt är också att säkerställa möjligheten till arbetskraft för kommunens alla arbetsgivare, deras anställda ska inte behöva pendla låga sträckor.