Val 2022 Valkompass
kommun

Utbyggnaden av kommunens tätorter ska ske genom förtätning

Om frågan
Förtätning är ett begrepp inom stadsplanering, som går ut på att nybyggen ska ske inom befintlig bebyggelse. Motsatsen till förtätning är stadsutglesning.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Svalöv

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Svalöv

Ja förtätning är mycket viktigt på de platser det fungerar. På alla ställen är det dock inte möjligt.

KD
Kristdemokraterna Svalöv

Extra viktig fråga

I Skåne är det särskilt viktigt att spara på den goda jordbruksmarken. Samtidigt måste det finnas plats för gröna områden inom tätorterna

L
Liberalerna Svalöv

En svår fråga som måste beaktas från situation till situation. Förtätning är bra för att det sparar på viktig mark som behövs till annat. tex produktion av livsmedel. Men förtätning tar också bort livsbetingelserna mellan bostadsområden. Parker, strövområden mm. Detta måste hanteras med stor varsamhet.

V
Vänsterpartiet Svalöv

Vi bör värna odlingsmarken och vår egen förmåga till livsmedelsförsörjning. Endast i undantagsfall får jordbruksmark bli tomtmark.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Svalöv

Extra viktig fråga

För att Svalövs kommun ska kunna växa måste vi bygga och vi måste möjliggöra både byggnation för bostäder och näringsliv. Samtidigt har vi ett stort värde i vår jordbruksmark som vi måste värna. Det innebär att vi i främsta hand ska förtäta våra samhällen genom att bygga på oanvänd mark och/ eller bygga flera våningar, i de fall där så är lämpligt.

S
Socialdemokraterna Svalöv

Extra viktig fråga

Viktig fråga för oss, problemet är att vi inte har markreserver för att klara av detta. Vi kommer därför inventera i hela kommunen för att hitta och införskaffa strategisk byggbar mark för blandad bebyggelse. En förtätning är viktig med tanke på att kommunen efter Söderåsbanans igångsättande har tågstation i 5 av våra 6 orter. Närheten till närliggande storstäder har därmed kommit oss närmare.