Val 2022 Valkompass
kommun

En motprestation ska krävas av den som får försörjningsstöd

Om frågan
Enligt socialtjänstlagen kan en kommun kräva motprestation av den som söker försörjningsstöd. Motprestationen innebär ofta praktik eller annan sysselsättning.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Svalöv

Försörjningsstöd ska vara en sista utväg och en tillfällig lösning. Resurser bör satsas för att hjälpa dessa människor så att de en dag kan söka jobb och försörja sig själva.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Svalöv

Vi tror att det är bra att känna sig delaktig och bidra till samhället på den nivå man klarar av. Det får dock inte hämma en positiv utveckling.

S
Socialdemokraterna Svalöv

Extra viktig fråga

Alla som kan ska arbeta och därmed bidra till sin egen självförsörjning. Personer som är i behov av och inte kan lösa sin situation på annat sätt ska självklart få försörjningsstöd. Viktigt med tidiga insatser och samverkan mellan myndigheter för personer ska komma så snabbt som möjligt till egen försörjning. Därför är det av stor vikt att individen är delaktig och följer planerad planering.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Svalöv

Extra viktig fråga

Känns bättre för individen att efter förmåga själv bidraga.

L
Liberalerna Svalöv

Extra viktig fråga

Att ställa krav är att bry sig. Att ställa krav baserat på individuell förmåga är att verkligen bry sig. Rätt krav på motprestation är ett viktigt steg framåt för att hjälpa människor ur utanförskap och in i ett sammanhang och få känna sig behövda.

M
Moderaterna Svalöv

Extra viktig fråga

I Sverige ska man försörja sig själv. Den svenska välfärdsmodellen bygger på att de allra flesta arbetar. Den stigande arbetslösheten är Sveriges största ekonomiska problem. Framför allt för den enskilde som förlorar sitt arbete och mister möjligheterna till egen försörjning. Men också för samhället som helhet.

SD
Sverigedemokraterna Svalöv

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering