Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Alla nyanställda inom hemtjänst och äldreomsorg ska klara språktest i svenska
Mycket dåligt förslag
FIFeministiskt initiativ Strömstad
Generella språktest kan utesluta lämpliga kandidater som underpresterar pga nervositet eller en dålig dag. Det skulle även skapa onödig administration. De som saknar ett tillräckligt avancerat språk ska, i stället för att ratas, utbildas i svenska och definitivt få utveckla språket genom praktik. Någon som går bredvid en period medan de lär sig språket kommer att bli en värdefull tillgång snart.
Ganska dåligt förslag
MPMiljöpartiet Strömstad
I teorin ett bra förslag men i praktiken svårt utifrån den ansträngda situationen på arbetsmarknaden. Språket är viktigt och det måste därför finnas möjligheter att jobba och utveckla sina kunskaper i svenska språket samtidigt.
VVänsterpartiet Strömstad
Partiet har inte lämnat någon motivering
Ganska bra förslag
CCenterpartiet Strömstad
Viktigt att vård och omsorgspersonal i direkt vårdande uppdrag har rätt kompetens och då är språkförståelse en sådan kompetens. Dock kan det framöver finnas nya tjänster( vårdande uppgift) där fullständig språkförsåtelse från dag 1 inte är nödvändigt.
LLiberalerna Strömstad
Handlar inte om att utesluta någon utan istället om att ge möjlighet och hjälp för nyanställda att öka sina språkkunskaper För äldre är det en trygghet att kunna kommunicera med någon som behärskar samma språk. Bristande kompetens i det svenska språket för vård och omsorg är ett riskområde. Detta kan leda till att den enskilde får omsorgen och vården utförd på ett felaktigt sätt eller inte alls.
SSocialdemokraterna Strömstad
Partiet har inte lämnat någon motivering
Mycket bra förslag
KDKristdemokraterna Strömstad
Partiet har inte lämnat någon motivering
MModeraterna Strömstad
Ur patientsäkerhets perspektivet är det viktig med bra språklig förståelse.
SDSverigedemokraterna Strömstad
Inom äldreomsorg talar vi svenska! Allt för att minska felbehandlingar m.m. pga. språkförbristningar. Vid vård av invandrade äldre, särskilt inom demensvård kan vårdtagarens hemspråk behöva användas. Men personal skall fortfarande kunna god svenska i tal och skrift.