Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska verka för att alla orter knyts ihop med cykelbanor

Om frågan
Trafikverket bestämmer över de flesta större vägarna på landsbygden, men kommunen har möjlighet att påverka Trafikverkets prioriteringar.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Strängnäs

Vi ser inte att behovet för cykelbanor mellan orterna är särskilt stort. Självklart ska man med jämna mellanrum se över detta men vi tror fokus bör ligga på att säkra upp de cykelvägar barnen använder sig av för att ta sig till skola och fritidsaktiviteter.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Strängnäs

På sikt vore det bra att alla kommunens orter knyts ihop med cykelbanor. Men i det läge som Strängnäs kommun befinner sig i med bristande kunskapsresultat i skolan och bristfälligt stöd inom flera av socialtjänstens område så måste dessa kärnfrågor prioriteras först.

L
Liberalerna Strängnäs

Utveckla en god trafikmiljö genom att se över trafiknätet i sin helhet i kommunen och sätta in trafikprojekt där det ger mest resultat på säkerhet, miljö och trängsel. Allokera mer medel till vägunderhållet för befintliga vägar och fortsätta utbyggnad av ett sammanhängande gång- och cykelnät.

M
Moderaterna Strängnäs

Vi behöver först och främst öka användandet av de befintliga cykelbanorna genom att sy ihop strategiska sträckor inifrån och ut. Utöver det ska vi i samråd med markägare söka lösningar för att binda ihop våra kommundelar med säkra cykel möjligheter. Vi tror inte att sträckningarna kommer att vara utmed Trafikverkets vägar och därför är en god dialog med markägare avgörande för att nå framgång.

S
Socialdemokraterna Strängnäs

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Strängnäs

Det är viktigt att vi eftersträvar att bygga fler cykelbanor, både för att förenkla transporter, öka trafiksäkerheten och stärka folkhälsan. Vi har i kommunen en antagen cykelplan som behöver förverkligas. Att bygga cykelbanor är en dyr investering, som kommer att kräva prioriteringar och långsiktighet.

MP
Miljöpartiet Strängnäs

Extra viktig fråga

Detta kan påbörjas med utveckling av sommarcykelbanor mellan våra tätorter.

STRP
Strängnäspartiet Strängnäs

Extra viktig fråga

Strängnäspartiet vill att befintliga cykelbanor ska knytas ihop. Forskning visar att "sammanhängande" cykelvägar, gör att människor oftare tar cykeln. Angeläget, både för miljön och för folkhälsan - vi behöver röra oss mer.

V
Vänsterpartiet Strängnäs

För att det ska gå att använda cykeln som transportmedel så måste det bli en säkrare transport. Det ger mer möjligheter för barn och ungdomar att röra sig självständigt och för bilförare att ställa sin fossilbil ibland.