Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Hur mycket av skolan ska drivas av privata företag i min kommun?
1. Mycket mindre
VVänsterpartiet Strängnäs
Det ska inte finnas privata företag inom skolan. Det finns idag enstaka skola som är företagsdriven.
2. Lite mindre
SSocialdemokraterna Strängnäs
Partiet har inte lämnat någon motivering
3. Samma som i dag
CCenterpartiet Strängnäs
Vi är en av Sveriges mest friskoletäta kommuner och så kommer det troligen att förbli. Det finns ett väl fungerade samarbete mellan kommunala skolor och friskolor genom Bildningsakademin i Strängnäs som vi uppmuntrar.
LLiberalerna Strängnäs
Andelen friskolor i kommunen avgörs av föräldrarnas och elevernas skolval. Huvuddelen av kommunens friskolor är inte företag utan stiftelseägda, personalägda och föräldraägda.
MPMiljöpartiet Strängnäs
Partiet har inte lämnat någon motivering
MModeraterna Strängnäs
Vår bild är att vi på grundskolesidan i Strängnäs kommun inte behöver utöka antalet privata huvudmän. När det gäller förskolan är vi öppna för fler privata huvudmän för att därmed kunna hantera de framtida investeringarna i både grundskolor och förskolor.
STRPSträngnäspartiet Strängnäs
Strängnäspartiet anser att frågan är felställd. Fokus borde vara elevernas bästa, inte politik. Hur eleverna mår och lär sig, är det centrala och skulle i den bästa av världar fylla skoldebatten. Skolan är också ett mycket viktigt allmänintresse. Vetenskap borde styra vårt handlande. I andra sammanhang ser vi till resultatet, t.ex. inom medicin, varför kan inte det också gälla skolan?
SDSverigedemokraterna Strängnäs
Partiet har inte lämnat någon motivering
4. Lite mer
KDKristdemokraterna Strängnäs
De friskolor som finns i Strängnäs kommun är icke-vinstdrivande och uppvisar överlag goda kunskapsresultat. I ljuset av att den kommunala skolverksamheten under lång tid har brottats med låga kunskapsresultat och höga lokalkostnader ser vi gärna en ökad andel av friskolor, som i samma anda som nuvarande friskolor, erbjuder olika pedagogiska inriktningar och en ökad valfrihet.