Val 2022 Valkompass
kommun

De delade turerna inom vården ska tas bort

Om frågan
Delade turer innebär att arbetsdagen består av två eller flera pass med ett längre obetalt uppehåll emellan. Passen i sig kan vara korta men den totala arbetsdagen blir ofta väldigt lång.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Storuman

Ett bra förslag som måste prioriteras. om det är möjligt. Idag har vi brist på personal inom äldreomsorgen. Förslaget skulle höja attraktiviteten till arbetet.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Storuman

Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare men ser utmaning i kompetensförsörjningen. Här behöver vi hjälpas åt med andra aktörer såsom Akademi Norr etc.

L
Liberalerna Storuman

Om man inte vill jobba delade turer bör man kunna få slippa det. Det finns dock de som vill jobba delade turer och även deras önskemål bör kunna tillgodoses. Generellt är arbetsmiljö och schema områden med stor utvecklingspotential. MEN: det är inte kommunen som styr vården, vi ansvara för omsorgen så det är där vi får göra de förändringarna. Vården är regionens ansvar.

S
Socialdemokraterna Storuman

Bristen på arbetskraft gör det svårt att praktiskt genomföra delade turer.

Mycket bra förslag

SKL
Kommunlistan Storuman

motivering överflödig, rent sunt förnuft.

M
Moderaterna Storuman

Extra viktig fråga

Kommunen utnyttjar personalen på ett sätt som inte är hållbart för personalens välbefinnande, ser man på siffrorna ang sjukskrivningar är det en stor del som arbetar i vården

V
Vänsterpartiet Storuman

Extra viktig fråga

Hållbara arbetsvillkor behövs inom vården är en förutsättning om vi ska kunna rekrytera den personal som vi behöver och för att kunna behålla den personal vi har.