Val 2022 Valkompass
kommun

Stockholms stad ska inrätta fler naturreservat

Om frågan
Naturreservat är en stark skyddsform för mark och kan bildas av både kommuner och länsstyrelser. Naturreservaten består ofta av sammanhängande värdefull natur med till exempel naturskog, vattendrag, myrar, marina miljöer och öppna kulturlandskap.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Stockholm

Stockholms naturreservat ska värnas. Dock anser vi att inrättandet av ännu fler naturreservat skulle hämma bostadsbyggandet, som är viktigt för att exempelvis unga unga ska kunna hitta en bostad.

SD
Sverigedemokraterna Stockholm

Stockholms stad bör bevara grönytor och undvika förtätning på parkmark. Däremot kan inrättandet av nya naturreservat öka byråkratin och begränsa framtidens smarta stadsbyggnad.

Ganska bra förslag

M
Moderaterna Stockholm

Närhet till såväl parker som större grönområden är ett uppskattat och viktigt inslag i staden. Ett sätt att säkerställa stockholmarnas närhet och tillgång till större grönområden handlar om naturreservat.

S
Socialdemokraterna Stockholm

Vi vill fortsätta arbetet med de utpekade områdena för naturreservat och biotopskydd i Stockholm. Det behövs också tillräckliga resurser till naturvårdsskötseln och den biologiska mångfalden.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Stockholm

Extra viktig fråga

Nästa mandatperiod vill vi göra naturreservat av Ålstensskogen, Storskogen och Fagersjöskogen. Vi ser hellre att man bygger tätt och på höjden än att nagga i kanterna på våra parker och grönområden. Vidare ser vi flera skogar och parker som Centerpartiet vill skydda från bebyggelse.

FI
Feministiskt initiativ Stockholm

Naturreservat är en viktig pusselbit i omställningen och vi behöver bevara fler grönområden bland annat för att stärka den biologiska mångfalden.

L
Liberalerna Stockholm

Extra viktig fråga

Liberalerna vill att Stockholm ska vara en grön stad. Det innebär att vi måste skydda grönområden och särskilt skyddsvärda områden bör bli naturreservat.

MP
Miljöpartiet Stockholm

Extra viktig fråga

Mer växtlighet i staden mildrar effekterna av ett förändrat klimat och får oss att må bättre. Vi vill inrätta fyra nya naturreservat i Kyrkhamn, Fagersjöskogen, Ålstensskogen/Storskogen och Majroskogen. Vi vill också skapa fler “mini-naturreservat”, så kallade biotopskyddsområden.

V
Vänsterpartiet Stockholm

Stockholm ska vara en grön och hållbar stad, därför vill vi ha fler naturreservat för att skydda känsliga och särskilt viktiga naturområden.