Val 2022 Valkompass
kommun

Fler hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter

Om frågan
Vid en ombildning av hyresrätter till bostadsrätter bildar de boende en bostadsrättsförening som köper huset. Därefter får varje hyresgäst en chans att köpa sin lägenhet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

FI
Feministiskt initiativ Stockholm

Extra viktig fråga

Efter högerns utförsäljningar har vi snart inga hyresrätter kvar. Stockholm behöver fler bostäder med rimliga hyror.

MP
Miljöpartiet Stockholm

Miljöpartiet vill göra det lättare att hitta ett hem i Stockholm, oavsett livssituation. Därför säger vi nej till ytterligare ombildningar av hyresrätter under kommande mandatperiod.

S
Socialdemokraterna Stockholm

Extra viktig fråga

Stockholm behöver fler hyresrätter med rimliga hyror, inte färre. Varje ombildning förlänger väntetiden i bostadskön.

V
Vänsterpartiet Stockholm

Extra viktig fråga

Vi behöver fler hyresrätter med hyror som vanligt folk har råd med - inte färre.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Stockholm

Centerpartiet förespråkar blandade områden med många olika upplåtelseformer. I praktiken innebär detta att vi är öppen för avyttring i stadsdelar där hyresrätten dominerar. Besluten ska komma underifrån och om inte intresset finns ska inte ombildningar påtvingas. Vi behöver därtill säkerställa att ny ex-ploatering bygger ihop stadsdelar och blir blandade från början.

KD
Kristdemokraterna Stockholm

Vi välkomnar att fler får chansen att äga sina bostäder, särskilt i områden som helt domineras av hyresrätter. Under mandatperioden har vi varit med och möjliggjort ombildningar i stadsdelar i ytterstaden där allmännyttan är särskilt dominerande. Det är dock viktigt med en god balans mellan bostads- och hyresrätter och att det finns en variation av upplåtelseformer i Stockholm.

L
Liberalerna Stockholm

Staden ska ha gott om både hyres- och bostadsrätter i stadens alla delar. Där det finns en stor majoritet hyresrätter kan det vara aktuellt, om de boende önskar, att omvandla en del till bostadsrätter för att motverka segregation. Det är inte aktuellt till exempel i innerstaden.

SD
Sverigedemokraterna Stockholm

Ombildningar är positivt om det sker av boende själva. Ombildningar genom försäljning av hyresfastigheter till företag bör undvikas.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Stockholm

Moderaterna vill att fler stockholmare ska ges möjlighet att äga sin egen bostad utan att behöva flytta från sin stadsdel. Ombildning är dessutom ett av verktygen för att skapa en blandad stad och minska segregationen i stadsdelar som domineras av hyresrätter.