Val 2022 Valkompass
kommun

Skoldagen i kommunens skolor ska förlängas med en timme per dag

Om frågan
Kommunen kan inom vissa gränser bestämma hur mycket undervisningstid eleverna ska ha. Enligt skollagen får en skoldag vara upp till sex timmar i årskurs F–2 och åtta timmar i årskurs 3–9.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Stenungsund

Det här är inte en fråga som kommunerna ska lägga sig i. Skolverket sätter antalet timmar av respektive ämne och det ska alla kommuner följa.

St
Stenungsundspartiet Stenungsund

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Stenungsund

Viktigare är att skapa ett ökat kunskaps fokus, att utbildningen anpassas till elevens behov, att få bukt med ordningsproblemen, karriärvägar för lärare, avlasta lärare administrativa uppgifter. Tidigare skola i Sverige har fungerat bättre och ovan är hämtat från de länder som lyckas bäst i modern tid.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Stenungsund

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Stenungsund

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Stenungsund

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Stenungsund

De flesta elever i lågstadiet går på fritids efter skolan och i många fall får fritidspedagogerna ta vid undervisning för elever som inte hunnit med skolarbetet under skoltid. Det kan vara en lösning att dessa elever får en längre skoldag istället för att gå på fritids.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Stenungsund

Mer tid med lärare kan öka elevernas möjligheter att klara målen i skolan. Vi tycker att skolan ska vara statlig och likvärdig i hela landet. Förlängning av skoldagen bör införas nationellt.

M
Moderaterna Stenungsund

Extra viktig fråga

En elev i svensk grundskola får nästan ett helt läsår mindre i studietid än jämförbara länder. Vi vill utöka den lärarledda undervisningen med en timme varje dag. För att bli duktig på något krävs träning, och det gäller också färdigheter i skolan.