Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Stenungsund

Syftet med skolmaten är att barnen ska få i sig näring och orka hela skoldagen. Köttfria dagar äter barnen mindre och är på så sätt trötta på eftermiddagen. Det ska vara ett köttfritt alternativ och ett kött-alternativ varje dag i skolan.

KD
Kristdemokraterna Stenungsund

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Stenungsund

Det viktigaste är att skolmaten ger eleverna energi att klara studierna. Vegetariskt alternativ serveras redan idag på alla skolor.

SD
Sverigedemokraterna Stenungsund

. Forskning visar att unga, speciellt flickor behöver aminosyror från animaliskt protein. Äldre män behöver minst.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Stenungsund

Vi tycker att man ska kunna välja själv och att det alltid ska finnas ett köttfritt alternativ.

St
Stenungsundspartiet Stenungsund

Skolmaten ska vara av god kvalité och bestämmas tillsammans med eleverna. Vegetariskt alternativ serveras varje dag på alla skolor.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Stenungsund

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Stenungsund

Under de kommande åren bör vi utgå ifrån ungefär två vegodagar i veckan. Problemet med vegodagarna som de ser ut nu så är det tyvärr inte alltid varit ett fullvärdigt alternativ till en kötträtt. Vi har satsat 2 miljoner på skolmaten och utbildning för kockar och vill satsa ännu mer på detta framöver. För det vegetariska är det framförallt kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte som behövs.

V
Vänsterpartiet Stenungsund

Extra viktig fråga

Viktigt att barn introduceras till köttfri kost så tidigt som möjligt så att detta normaliseras. Viktigt både ur miljö- och kostnadssynvinkel.