Val 2022 Valkompass
kommun

Området utmed Höje å ska bli naturreservat

Om frågan
Naturreservat är en skyddsform för mark som kan bildas av både kommuner och länsstyrelser. Naturreservaten består ofta av sammanhängande natur med till exempel naturskog, vattendrag, myrar, marina miljöer och öppna kulturlandskap.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Staffanstorp

I ett naturreservat får man inte göra någonting, inte ens ta bort invasiva växter eller anlägga en gångstig

M
Moderaterna Staffanstorp

Moderaterna i Staffanstorp vill behålla naturområdet men inte göra det till ett reservat. Det går att kombinera rekreation och naturvärden i området.

SD
Sverigedemokraterna Staffanstorp

I ett naturreservat finns en skarp reglering av vad man får göra som kan begränsa istället för tillgängliggöra. Exempelvis får man inte campa, grilla eller rensa bort sådant som hotar övrig flora och fauna.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Staffanstorp

Vi Kristdemokrater tycker att kommunen borde se över möjligheten att inrätta naturreservat för att skydda naturen för både dagens invånare i Staffanstorps kommun som framtidens. Idag har vi bara ett naturreservat i kommunen medan det finns i Skåne närmare 350 naturreservat

L
Liberalerna Staffanstorp

Vi har länge velat freda den gröna lunga som finns närmast Höje å för all framtid. Området måste göras lättillgängligt för alla, skolor, förskolor, cyklister, äldre, funktionsvarierade m fl. Både då naturvärdet är högt, och då fler Staffanstorpsbor flyttar hit kommer ett ökat rekreationsbehov finnas i denna del av kommunen.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Staffanstorp

Extra viktig fråga

Höje å är en grön oas som måste skyddas mot exploatering och skadlig miljöpåverkan. Miljöpartiet i Staffanstorp och Lund är det parti som konsekvent arbetat för naturreservat.

S
Socialdemokraterna Staffanstorp

Extra viktig fråga

Tillsammans med Lunds kommun skulle vi kunna skapa ett fint naturområde! Staffanstorps kommun är en kommun som saknar såväl skog som sjöar. Området är betydelsefullt för vårt friluftsliv, vår flora, fauna och är av intresse ur ett naturmiljömässigt perspektiv.

V
Vänsterpartiet Staffanstorp

Vi behöver göra mer för att skydda vår natur. Att bevara området kring Höje å är ett viktigt och naturligt steg att ta.