Val 2022 Valkompass
kommun

Kameraövervakningen i centrum ska utökas

Om frågan
Många kommuner har på senare tid satt upp kameror på offentliga platser för att öka tryggheten. För det krävs tillstånd, och kommunen måste visa att det finns problem med brottslighet där bevakningen ska ske – problem som är större än integritetsintresset.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Staffanstorp

Kameraövervakning kan hjälpa mot viss typ av brottslighet, men det är oftast inte lika effektivt som god belysning. Vet man vilken typ av brott man vill komma åt och om läget lämpar sig för ändamålet kan kameraövervakning vara ett bra alternativ, annars ser vi hellre att man hittar andra, mer effektiva och mindre integritetskränkande lösningar.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Staffanstorp

Ger en trygghet för medborgarna

MP
Miljöpartiet Staffanstorp

Kameraövervakning kan vara nödvändigt, inte minst för att övervaka cykelparkeringar. Men ännu viktigare är det förebyggande arbetet och en aktiv fältgrupp.

SD
Sverigedemokraterna Staffanstorp

Extra viktig fråga

För oss är medborgarnas trygghet överordnad allt annat. Kameraövervakning kan både förhindra brott och bidra till brott som ändå begås kan lösas.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Staffanstorp

För att en kommun ska vara attraktiv krävs det att medborgarna upplever den som trygg och där spelar kameraövervakning en viktig roll.

L
Liberalerna Staffanstorp

Individens trygghet är viktig. Alla ska känna sig trygga och lita på att brott bekämpas. Kameraövervakning är nödvändig, men måste alltid vägas av mot enskildas rätt och måste vara noga reglerat. Andra trygghetsskapande metoder måste användas, såsom fältgrupp, samarbete med civilsamhället, belysning, smart stadsplanering. Alla ska våga gå eller cykla i hela Staffanstorp, hela dygnet.

M
Moderaterna Staffanstorp

Extra viktig fråga

Kameror ökar tryggheten men bidrar också till att klara upp brott. Utöver det har kameror en preventiv effekt.

S
Socialdemokraterna Staffanstorp

Platser som känns otrygga eller där det sker en del brott (läs cykelstölder) ska kameraövervakas.