Val 2022 Valkompass
kommun

Södertälje kommun ska behålla sina allmännyttiga hyresrätter

Om frågan
De senaste åren har det kommunala bostadsbolaget sålt flera hundra av sina hyresrätter.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Södertälje

Vi vill att fler ska kunna äga sin bostad. Vi vill därför omvandla en del hyresrätter till bostadsrätter.

M
Moderaterna Södertälje

Vi tror på att de som bor i vår allmännytta ska få möjligheten att köpa loss sina hyresrätter som bostadsrätter. Detta skulle skapa en bättre blandning av bostadsformer och skapar ofta ett ökat engagemang samtidigt som det hjälper människor att komma in på bostadsmarknaden.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Södertälje

Kommunen behöver fler fastighetsägare som upptäcker hur bra Södertälje kommun är att etablera sig i, det ökar bostadsbyggandet. Dessutom behöver allmännyttan bygga fler bostäder och då kan det innebära ett behov av att sälja delar av beståndet för att vara med och bygga fler hyresrätter i Södertälje och underhålla det egna beståndet.

KD
Kristdemokraterna Södertälje

Telge Bostäder bör ha en aktiv fastighetsportfölj som inbegriper att bygga nya och sälja gamla fastigheter (hyresrätter).

SD
Sverigedemokraterna Södertälje

Allmännyttan är bra för att kunna se till att det finns lägenheter till medborgare, däremot behöver det finnas en balans mellan allmännytta och privata ägare för att se till att det fortsätter byggas i en rimlig takt.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Södertälje

Det är bra med ett starkt kommunalt bostadsbolag som prioriterar social och ekologisk hållbarhet. Telge Bostäder bygger nytt och säljer ibland en del av sitt bestånd. Genom att kommunen har många allmännyttiga hyresrättigheter har vi större möjligheter att vara med och påverka bostadsmarknaden och det hållbara samhällsbygget.

REAL
Realistpartiet Södertälje

Extra viktig fråga

Allmännyttans (Telgebostäder) viktigaste uppgift är att bygga och tillhandahålla hållbara, prisvärda bostäder för alla oavsett inkomstnivå. Det kommunala bostadsbolaget skall även ha ett stort engagemang för att stärka och utveckla de stadsdelar där deras hyresgäster bor. Många har inte råd med de höga hyrorna som nyproduktion oftast medför, vi ska behålla och hålla efter våra befintliga bostäder

S
Socialdemokraterna Södertälje

Södertälje ska ha en blandning av bostäder, där möjligheten att bo i allmännyttan ska vara en viktig del, både för unga som flyttar hemifrån och för familjer som vill ha ett tryggt boende med en stabil hyresvärd.

V
Vänsterpartiet Södertälje

Extra viktig fråga

Allmännyttan behövs och med dagens bostadsmarknad är den kanske ännu viktigare än någonsin. Många människor vare sig kan eller vill köpa sig en egen bostad, och om då kommunen helt tappar kontrollen över hyresbeståndet finns en stor risk att många människor blir ställda helt utanför bostadsmarknaden och riskerar att hamna i hemlöshet.