Val 2022 Valkompass
kommun

Ett värdshus med hotell ska byggas på Torekällberget

Om frågan
Förslaget till en ny detaljplan, som bland annat innefattar hotell och värdshus, har varit ute på samråd men ska revideras under 2022.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Södertälje

Extra viktig fråga

Vi vill bevara Torekällbergets unika kulturmiljö från 1800-talet. Vi finner att ett hotell på denna plats är olämpligt. Miljön passar inte för denna typ av verksamhet, byggnaden är även för stor och smälter inte in i den småskaliga miljön.

V
Vänsterpartiet Södertälje

Extra viktig fråga

Det hotell som ska byggas (inte värdshus utan hotell) är alldeles för stort och harmoniserar inte med platsen, vi anser att det borde ha byggts någon annanstans. I närområdet finns heller inte rimligt antal parkeringsplatser vilket kommer att bli ett ständigt problem. Vi hade därför hellre sett ett stadsmuseum på platsen.

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Södertälje

Miljöpartiet står bakom förslaget att bygga ett värdshus med hotell på denna plats. Vi tror att det kan berika och utveckla området och bidra till att fler besöker Södertälje och Torekällberget. Utmaningar med parkering och påverkan på de verksamheter som finns där idag tror vi går att hitta lösningar på.

M
Moderaterna Södertälje

Vi tycker det är en bra idé, däremot är det viktigt för oss att det anpassas så mycket som möjligt till den kulturhistoriska miljön.

REAL
Realistpartiet Södertälje

Även om några är emot hotellet så har vi funderat på alternativet? Det har varit en grusgrop i 5 år, och kommunen driver inte värdshus. Ingen vill investera i ett värdshus då det inte är lönsamt, men nu har vi folk som vill bygga café och värdshus, men därtill ett hotell ovanpå för att få det förhoppningsvist lönsamt. Vi tror att detta kommer att gynna och lyfta hela Torekällbergets verksamhet.

SD
Sverigedemokraterna Södertälje

Om privata företag vill satsa på hotell och värdshus bör Södertälje kommun arbeta för att möjliggöra det mer än att hindra. Så länge det inte finns något som skulle vara dåligt för invånarna i Södertälje bör kommunen i de flesta fallen stödja etableringar av företag.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Södertälje

Kommer att komplettera och göra Torekällberget än mer attraktivt, fler upptäcker det fantastiska Torekällberget och vi får ett attraktivt besöksmål med restaurang och hotell.

KD
Kristdemokraterna Södertälje

Vi bedömer att detta är bra för besöksnäringen i allmänhet och Torekällberget i synnerhet med ett nytt värdshus som erbjuder kafé, restaurang och övernattningsmöjlighet.

S
Socialdemokraterna Södertälje

Det ska dock ställas mycket höga krav på den som bygger ett värdshus att det ska smälta in i den kulturhistoriska miljön.