Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska finnas en kommunal hemtjänst i Sigtuna

Om frågan
I dagsläget kan brukarna bara välja mellan privata aktörer.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Sigtuna

När hela hemtjänsten fanns i kommunal regi levererade den mycket dålig kvalitet till brukarna. Genom att upphandla externa utförare av hemtjänsten kan vi ställa helt andra krav där viten och eventuell uppsägning av avtalet blir följden om kvalitetskraven inte efterlevs.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Sigtuna

C står bakom den omorganisation som gjordes i hemtjänsten. Fokus behöver ligga på att följa upp leverans och kvalitet. vi har dock sagt att det ena inte behöver utesluta det andra.

KD
Kristdemokraterna Sigtuna

Extra viktig fråga

Valfrihet är viktigt, vi väljer att i första hand utveckla privata alternativ och avveckla den kommunala hemtjänsten så snart det är lämpligt.

SFS
Sigtunapartiet Samling för Sigtuna Sigtuna

Historiskt har den kommunala hemtjänsten haft mycket dåliga resultat och nya alternativ behöver prövas och utvecklas där valfrihet och hög service står i fokus.

SD
Sverigedemokraterna Sigtuna

Det måste vara de som kan utföra uppgiften bäst som får uppdraget, oavsett om det ör kommunal eller privat verksamhet.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Sigtuna

Extra viktig fråga

Vi liberaler står upp för att äldre ska ha valfrihet inom hemtjänsten. I detta ingår också man ska kunna välja kommunal hemtjänsten om man så vill. Vi tror att mångfalden på utbudet gör verksamheten bättre och invånare kan få det som passar dem bäst.

MP
Miljöpartiet Sigtuna

Extra viktig fråga

Våra äldre förtjänar bättre. Vi vet hur värdefull den personliga kontakten är, både för vårdtagaren och för personalen. Hemtjänstpersonalen måste få tid att hinna med sitt arbete, vilket inte fungerar med vinstintresset i privat verksamhet. Miljöpartiet vill ha en hemtjänst i kommunal regi och ett stopp för privatiseringarna av våra äldreboenden.

S
Socialdemokraterna Sigtuna

Extra viktig fråga

Idag är all hemtjänst i Sigtuna kommun driven av privata aktörer, samtidigt har kommunen Sveriges 4:e lägsta brukarnöjdhet inom hemtjänsten. Våra skattepengarna ska gå till omsorgen, inte till företagens vinstuttag. Med hemtjänst i kommunal regi ökar kommunens förmåga att påverka verksamheten när omsorgen brister. Det har man inte när den är privatiserad.

V
Vänsterpartiet Sigtuna

Extra viktig fråga

Vänsterpartiet var kritiska till att majoriteten valde att privatisera hemtjänsten när det är viktigt att vi har en god insyn och kontroll. Då blir det extra skadligt med en kommersiell aktör som mellanhand mellan verksamheten och förtroendevalda politiker.