Val 2022 Valkompass
kommun

Av de 2 200 nya lägenheterna som ska byggas ska majoriteten vara bostadsrätter

Om frågan
Enligt kommunens bostadspolitiska program ska 2 200 nya lägenheter byggas till 2025, men det är inte bestämt om det ska vara hyres- eller bostadsrätter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Sigtuna

Extra viktig fråga

Majoriteten av det som byggs bör vara hyresrätter för att ge fler chansen till en bostad med rimlig hyra. Vi vill att kommunen präglas av blandad bebyggelse med olika upplåtelseformer. Ett viktigt redskap är en offensiv allmännytta som renoverar nuvarande bestånd och bygger nya billigare hyresrätter.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Sigtuna

Vi önskar en jämn och relevant fördelning mellan olika upplåtelseformer. Alla kommunens invånare ska ha möjlighet till ett bra boende. Vi värnar särskilt om ungas möjlighet till bostad och ser här en utmaning.

MP
Miljöpartiet Sigtuna

För att alla ska ha möjlighet att få en bostad ska kommunen se till att det byggs både bostäder att hyra och att äga. Att bygga bara bostadsrätter, som är kommunledningens mål, är en katastrof för unga som ska flytta hemifrån och för alla de som inte har höga inkomster. Miljöpartiet vill också se en mer modern planering med andra boendeformer.

S
Socialdemokraterna Sigtuna

Extra viktig fråga

Vår målsättning är att 30% av det totala bostadsbeståndet ska bestå av hyresrätter, 30% av bostadsrätter och 30% skall vara äganderätter (småhus m.fl) de resterande 10% agerar som buffert när en upplåtelseformerna överstiger visionen. Idag har Sigtuna kommun ca 40% hyresrätter.

Ganska bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Sigtuna

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Sigtuna

Det har under lång tid producerats hyresrätter vilktet gjort det till den dominerande bostadsformen, tyvärr innebär det även stora sociala utmaningar då det tyvärr visat sej att de som bor i bostadsrätt eller villa tar större ansvar. När vi kan erbjuda blandade boendeformer skall självklart även hyresrätter byggas i större omfattning än i nuvvarande förslaget.

L
Liberalerna Sigtuna

Extra viktig fråga

Vi har idag en för stor andel hyresrätter och vi liberaler har länge sagt att vi därför måste prioritera att bygga bostadsrätter och småhus för att bryta rådande boendesegration. Vår vision är Mälardalens pärla och den levande blandstaden med intressanta gatumiljöer, bostäder, affärer och verksamheter nära varandra, där gator och torg är befolkade från morgon till kväll så att trygghet ökar.

M
Moderaterna Sigtuna

Extra viktig fråga

En ensidig satsning av tidigare majoriteter på hyresrätter har skapat en kraftig obalans i flerbostadsbeståndet i Sigtuna kommun. Det i sin tur har lett till segregation och utanförskapsområden. Balansen måste återställas genom att under ett antal år primärt bygga bostadsrätter.

SFS
Sigtunapartiet Samling för Sigtuna Sigtuna

En jämn fördelning av upplåtelseformer är en förutsättning för att motverka segregation. Sigtuna har fortfarande en övervikt av hyresrätter och det vill vi utjämna.