Val 2022 Valkompass
kommun

Kollektivtrafiken ska vara fortsatt avgiftsfri

Om frågan
Sedan några år är det gratis att resa med bussarna som går inom Sala kommun, det vill säga de bussar som har tvåsiffriga linjenummer.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Sala

I en tid då såväl skolan som vård och omsorg har omfattande resursbehov vill Liberalerna prioritera att lägga pengaresurser på skolan, vård och omsorg. Liberalerna är helt för att vid behov införa differentierade taxor.

M
Moderaterna Sala

Extra viktig fråga

Det är rimligt att den som nyttjar kollektivtrafiken faktiskt betalar för att göra det. Vi Moderater vill avskaffa avgiftsfriheten och införa en vanlig taxa som i övriga kommuner. Det går inte att idag säga att vilken miljönytta detta försöksprojekt gör. Det som märks är att de som tidigare gick nu åker buss. Så avgiftsfriheten har lett till vi betalar för att Salaborna rör sig mindre.

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Sala

Bra kollektivtrafik är viktigt för kommunen men vi anser att den ska vara avgiftsbelagd. Vi lägger hellre extra medel på kommunens kärnverksamheter.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Sala

En avgiftsfri kollektivtrafik kan möjligen vara bättre för miljön, men det är svårbedömt. Viktigare är att man slipper lägga tid och pengar på administration. Detta leder i sin tur till att systemet som helhet blir enklare och till att skillnaden i totalkostnad inte blir så stor jämfört med om man tar ut en taxa.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Sala

Extra viktig fråga

Den avgiftsfria kollektivtrafiken ger förutsättningar för klimatsmart resande i hela kommunen. Den är också viktig för att ge människor möjlighet att delta i olika aktiviteter oavsett var i kommunen man bor. Detta har speciellt stor betydelse för de äldre och barn och ungdomar. Det ger också bättre möjligheter till klimatsmart och kostnadseffektiv arbetspendling.

MP
Miljöpartiet Sala

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

SBÄ
Salas bästa Sala

Extra viktig fråga

Salas Bästa har varit drivande i framtagandet av avgiftsfria kollektivtrafiken då intäkterna är så pass låga att det i stort sett kostar lika mycket att administrera biljetterna. Fördelen för skattebetalarna är desto större som slipper betala månadsavgifter för skolskjuts och har alternativ till bilen som nu får allt ökade bensinpris. Bussarna går på biogas från lokala leverantörer.

S
Socialdemokraterna Sala

Vi vill att fler ska välja att resa kollektivt när det är möjligt. Det är viktigt för miljön. Då är en avgiftsfri kollektivtrafik i Sala kommun en viktig del. Dessutom gör avgiftsfriheten att fler kan röra sig inom kommunen utan att ekonomin utgör begränsningar. Vi vill även utöka antalet turer under kvällar och helger för att göra det enklare att resa kollektivt.

V
Vänsterpartiet Sala

Extra viktig fråga

Ett utmärkt förslag som gynnar klimatet och gör resandet inom kommunen mer jämlikt. Avgiftsfri kollektivtrafik blir en morot för fler att ta bussen istället för bilen och minskar därmed också fossilanvändningen. Det ska vara enkelt och billigt att leva klimatsmart.