Val 2022 Valkompass
kommun

Resecentrum för Norrbotniabanan ska byggas centralt i Piteå

Om frågan
Det råder delade meningar om var stationsbyggnaden i Piteå ska ligga när Norrbotniabanan byggs. En järnvägsutredning kom fram till att stationen ska ligga centralt, medan flera partier hellre vill att den placeras vid Lomtjärn, ett par kilometer från centrum.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Piteå

Extra viktig fråga

Vi vill inte förstöra Piteås vackraste område vid södra hamnen utan hellre utveckla den oas det är. Dessutom måste farligt gods transporteras genom centrum och stora parkeringsplatser tillskapas. Elledningar, stora stolpar och kilometerlånga bullerplank förstör utsikten över vattenspegeln och den mysiga småstadskänslan försvinner.

L
Liberalerna Piteå

Extra viktig fråga

Begränsar tillgång till stranden, buller och risker med gods (RID) i stadsmiljö, Kikkijaure's sista vinterbetesmark påverkas stort, bebyggelse i närhet av banan försvinner/oattraktiva

M
Moderaterna Piteå

Extra viktig fråga

Att dra Norrbotniabanan genom staden är kostsamt, riskabelt och motverkar att utveckla området runt Södra hamn och Västra kajen. Det finns betydligt bättre alternativ längs E4 och resecentrum vid Lomtjärn.

SkolP
Skol och Landsbygdspartiet Piteå

Extra viktig fråga

Det mest centrala resecentrumet bör byggas på Lomtjärnsområdet. Det blir betydligt billigare och går snabbare att bygga. Södra Hamnen förstörs inte heller. Resecentrumet i Lomtjärn kan mycket väl kompletteras med en multiarena för fotboll, simning och ishockey. Dessutom kan ett handelscentrum byggas upp där.

SD
Sverigedemokraterna Piteå

Extra viktig fråga

Piteå bör inte dra järnvägen genom staden. I vårt tycke så finns knappt något som talar för detta alternativ. Den centrumnära dragningen har dock blivit en infekterad prestigefråga. Vi förordar att följa E4 samt göra Lomtjärn till stationsplats.

Ganska bra förslag

SJV
Sjukvårdspartiet Piteå

Ett resecentrum bör ligga så centralt som möjligt för att vara lättillgängligt

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Piteå

Extra viktig fråga

Med centralt resecentrum och goda lösningar för att anlända dit med bil, buss eller cykel får vi ett tillgängligt resecentrum som kan bidra till ökat hållbart resande och till stärkt centrumhandel och stadsutveckling. De markytor som friläggs när nuvarande bangård flyttas kan användas till exempelvis bostadsbyggande i attraktivt läge. Trafikflödet på Timmerleden skulle förbättras väsentligt.

MP
Miljöpartiet Piteå

Vi vill att så många som möjligt ska ha närhet till ett resecentrum. Vi vill dessutom inte riskera fördröjning på bygget. Alliansregeringen orsakade åtta års fördröjning. Vi har väntat länge nog på att få persontrafik till Piteå igen.

S
Socialdemokraterna Piteå

Extra viktig fråga

Norrbotniabanan måste byggas, och skulle den av Trafikverket beslutade korridoren rivas upp är risken stor att bygget försenas ytterligare, eller rentav inte går genom Piteå över huvudtaget.

V
Vänsterpartiet Piteå

Extra viktig fråga

Detta kommer att främja kommunens näringsliv, stadsutveckling och befolkningsökning. Denna dragning kommer att gynna våra klimatmål.