Val 2022 Valkompass
kommun

Ekeby skola ska växa till en F–5-skola

Om frågan
Skolan öster om Alunda är i dag en F-3-skola, med ett 20-tal elever från förskoleklass till årskurs tre.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Östhammar

När det finns tillräckligt barnunderlag i upptagningsområdet är det en möjlig utveckling.

M
Moderaterna Östhammar

För Moderaterna är det fria skolvalet en självklarhet. På alla skolor som det finns en efterfrågan på fler årskullar och ett elevunderlag för det, ska detta erbjudas. Moderaterna vill utreda frågan om att erbjuda elever på en överbelastad skola ett gratis busskort för att istället välja att gå på en skola med ett underskott på elever.

S
Socialdemokraterna Östhammar

Vi vill behålla Ekeby skola och förskola. Att utöka med åk 4 och 5 kan eventuellt vara en möjlighet om barnantalet ökar och behöriga legitimerade lärare finns så att vi följer skollagen. Vi ser gärna en ökad inflyttning till landsbygden.

V
Vänsterpartiet Östhammar

Bra med skolor på landsbygden, vi vill behålla Ekeby skola.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Östhammar

Extra viktig fråga

Att bevara och utveckla Ekeby skola är en av de viktigaste frågorna detta val. Majoriteten har lagt ner fyra landsbygdsskolor sedan 2014, och nu diskuterar man Ekeby skola och begränsar upptagningsområdet, och rätten till fritids. Det är fel. Vi vill utveckla Ekeby skola, inte avveckla.

L
Liberalerna Östhammar

Extra viktig fråga

Ekeby skola riskerar att som f-3 skola bli så liten att den måste läggas ner. Med fler årskurser och dessutom med fritt skolval i stället för upptagningsområden förbättras möjligheten att med rimlig ekonomi bevara skolan.

BoA
Lokalpartiet BoA Östhammar

Extra viktig fråga

Små barn mår bäst av att gå i skolan nära hemmet. Östhammars kommun är en landsbygdskommun och som sådan bör man kunna erbjuda mindre skolor med stort trygghetskapital och där eleverna blir sedda. Det är kommunens konkurrenskraft!

MP
Miljöpartiet Östhammar

Vi tycker att det är bra med olika stora skolor så att alla kan hitta den skola som passar dem. Vi har inte många landsbygdsskolor kvar i kommunen, och skolan är ofta en viktig plats inte bara för de barn som går i skolan, utan för hela bygden.

SD
Sverigedemokraterna Östhammar

Extra viktig fråga

Ekeby är kommunens enda kvarvarande landsbygdsskola. Majoriteten (S + C) har under de två senaste mandatperioderna lagt ner kommunens landsbygdsskolor på löpande band, och det ligger i korten att de sakta men säkert vill kväva också Ekeby skola till döds. Vi Sverigedemokrater vill stärka Ekeby skola och börja med att ta tillbaka åk 4 – 6 till skolan.