Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga ja till mer vindkraft

Om frågan
För att få bygga vindkraft krävs tillstånd från den kommun där vindkraften ska etableras. Enligt miljöbalken har kommunen möjlighet att stoppa verksamhet som har betydande påverkan på landskapet. En kommun kan i dag säga ja eller nej till ett vindkraftsbygge när som helst i tillståndsprocessen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Orsa

Extra viktig fråga

Vindkraft är skadligt för såväl naturen, djuren och människan. Vad vi behöver är planerbar elproduktion och vi bör därför satsa på småskalig kärnkraft

SD
Sverigedemokraterna Orsa

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Orsa

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Orsa

Eventuell ny vindkraft får inte byggas ut på bekostnad av de natur och rekreationsvärden vi har i kommunen.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Orsa

Extra viktig fråga

Innan vi tar ställning till eventuell utbyggnad av vindkraft vill vi i dialog med befolkningen ta fram en vindbruksplan som visar om det är möjligt.

MP
Miljöpartiet Orsa

Extra viktig fråga

Ett ja först efter ett kvalificerat arbete med att fram ett vindbruksplan. Höjden måste kunna begränsas i nya planer. Ersättningen ska vara med än små pengar. Vetorätt behålls.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Orsa

Extra viktig fråga

Områden i Orsa som inte ligger i direkt kontakt med naturreservat, bör undersökas för vindkraft. En ny vindbruksplan bör tas fram omgående och hamna högre upp i kommunens prioriteringslista. Fler anställda på miljö- och byggnadskontoret behöver tillsättas snarast. Vi som alla andra behöver ta ansvar för miljövänlig energiförsörjning.