Val 2022 Valkompass
kommun

Det nya äldreboendet Slipstenen ska göras mindre än planerat

Om frågan
Orsa kommun planerar att bygga ett nytt äldreboende som är tänkt att innehålla 90 lägenheter för permanentboende och 18 lägenheter för korttidsboende. Boendet Slipstenen beräknas vara färdigt för inflytt tidigast under 2025.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Orsa

Extra viktig fråga

96 platser är ett minimum med tanke på en stark åldrande befolkning

M
Moderaterna Orsa

Extra viktig fråga

Slipstenen ligger på fel plats som fördyrar bygget och är dåligt för de äldre då det ligger bredvid E45. Dessutom är det planerat för fler platser än behovet är för den närmsta framtiden, bättre att bygga mindre och flera anläggningar. Marken är en gammal sjöbotten och har under alla år tidigare utdömts för bostadsbyggande.

S
Socialdemokraterna Orsa

Extra viktig fråga

Boendet har planerats för att uppfylla både de boendes och verksamhetens behov.

SD
Sverigedemokraterna Orsa

Byt placering istället.

V
Vänsterpartiet Orsa

Extra viktig fråga

Behovet måste tillgodoses. Vänstern ville utreda mer centrala platser i närhet av vårdcentral, bibliotek, församlingshem och ortens rörelse i centrum. Att vara isolerad i sin sjukdom som äldre är en sak, men att tro att isolering från det friska livet skulle vara värdigt och postivit är fel.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Orsa

Äldreboendet Slipstenen ska täcka Orsas behov av platser i särskilt boende. Vårt befintliga särskilda boende vill vi göra om till Trygghetsboende för äldre i aktiv ålder. Vi tar slutlig ställning igångsättning när vi vet att vi har ekonomisk möjlighet att bygga

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Orsa

Extra viktig fråga

Vill riva upp beslutet, renovera Orsagården och bygga på alternativ plats