Val 2022 Valkompass
kommun

Privata företag ska tillåtas driva äldreboenden och hemtjänst

Om frågan
Kommunen kan välja att själv driva den omsorg som behövs, att teckna avtal med vissa privata aktörer eller att låta alla privata aktörer som uppfyller kraven att etablera sig i kommunen.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Nyköping

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Nyköping

Partiet har inte lämnat någon motivering

MP
Miljöpartiet Nyköping

Det är positivt att det finns en mångfald av aktörer som driver dessa verksamheter, men vi tycker att vinster i välfärden ska stanna i välfärden. Vi vill underlätta för mindre och lokala utförare av hemtjänst att få transparenta och förutsägbara avtal, vilket leder till långsiktiga verksamheter. Vi vill också att det ska finnas äldreboenden av olika slag (t.ex. trygghetsboenden) i hela kommunen.

S
Socialdemokraterna Nyköping

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Nyköping

Vi vill se bra äldrevård och hemtjänst för våra kommuninvånare. Det måste inte ske i kommunal regi, men det måste leverera på de kvalitets- och säker&trygghetskrav kommunen ska ställa i upphandling/beställning.

KD
Kristdemokraterna Nyköping

Alla som uppfyller kriterier om kvalité ska självklart kunna driva äldreomsorg.

M
Moderaterna Nyköping

Extra viktig fråga

För oss är det självklart att varje människa har rätt att bestämma om sitt eget liv. Av detta följer att personer i behov av omsorg själva ska kunna välja vem som som hjälper dem, var de bor, hur de lever, varifrån de köper sin mat osv.

SD
Sverigedemokraterna Nyköping

Både kommun och privat drivs framåt med hjälp av konkurrens. Inga välfärdspengar till skatteparadis. Det krävs insyn, öppenhet och kontroll i privat och kommunal verksamhet.