Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska varken sälja lokaler eller tomter för etablering av friskolor

Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Norrtälje

Extra viktig fråga

Behovet av fler skolplatser är mycket stort. Skulle kommunen ensamt behöva stå för alla investeringar i nya skolor skulle det inte finnas några pengar över till att satsa på de befintliga kommunala skolorna eller till att bygga ut dessa. Vi ser ett stort behov av att rusta upp och bygga ut de kommunala skolorna och vill därför prioritera detta. Vi välkomnar också en mångfald av olika skolor.

M
Moderaterna Norrtälje

Moderaterna tror på valfrihet. Om det finns en efterfrågan och någon vill bygga en friskola är det klart att kommunen ska kunna sälja en tomt eller fastighet.

ROOP
Roslagens oberoende parti Norrtälje

Extra viktig fråga

Kommunen ska arbeta för att erbjuda bästa möjliga utbildning, oavsett utförare. Att direkt eller indirekt förbjuda friskolor är ingen lösning.

SD
Sverigedemokraterna Norrtälje

SD vill se en blandning av olika upplåtelseformer för etablering av skolor dvs både kommunala och fristående. Det viktiga är att kvaliteten på undervisningen är hög.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Norrtälje

Det viktiga är att skolor håller god kvalitet, och inte driftformen. Varje ärende om etablering av fristående skolor måste prövas var för sig mot befintligt regelverk, där eventuell negativ påverkan på befintliga skolor är viktigt att ta hänsyn till.

KD
Kristdemokraterna Norrtälje

Friskolor är en del av utbildningssektorn som vi stödjer, dock är det viktigt att såväl dessa skolor som de kommunala, bedrivs på samma villkor och ger samma kvalitativa utbildning.

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Norrtälje

Extra viktig fråga

Skolans syfte ska alltid vara utbildning – aldrig vinst. Elever, föräldrar och skattebetalare ska kunna lita på att våra gemensamma skattepengar används på rätt sätt. Detta utesluter vissa, men inte alla, friskolor. Det kommunala utökade ansvaret för alla elevers rätt till en bra skola nära hemmet måste få finansieras utöver den skolpeng som övriga huvudmän får del av.

S
Socialdemokraterna Norrtälje

Vi vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolans utveckling. Däremot tror vi inte på ett förbud mot nya friskoleetableringar, utan vill se en balans mellan kommunala skolor och friskolor i kommunen. Vi ser samtidigt ett tydligt behov av att bygga ut de kommunala skolorna idag, och anser det är viktigt att kommunen säkrar markreserver för framtida behov av skolor.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Norrtälje

Extra viktig fråga

Vi ska bygga bra kommunala skolor i Norrtälje kommun. Vi motarbetar segregation och klassamhället.