Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska inrätta en speciell tjänst som ska söka bidrag från staten och EU

Om frågan
Både staten och EU erbjuder olika typer av ekonomiskt stöd, men att söka dem kräver en del tid och arbete.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Norrtälje

Det är viktigt att kommunen har kapacitet att informera sig om, och söka, bidrag från staten, EU eller andra källor till finansiering. Om det ska organiseras i en specifik tjänst eller inte är inte nödvändigtvis en fråga för politiken.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Norrtälje

Det viktigaste är att bidrag från staten och eu söks aktivt av kommunen, det kan vara så att en speciell tjänst behövs- men arbetet behöver ändå utföras.

M
Moderaterna Norrtälje

Förutsätter såklart att det är en självfinansierad tjänst som skapar mervärde både ekonomiskt och verksamhetsmässigt för kommunen och invånarna.

S
Socialdemokraterna Norrtälje

Det viktiga är att vi tar del av alla de stöd som finns för att utveckla vår kommun. Om ansvaret ligger på flera tjänstemän eller en speciell tjänst är inte det viktiga för våra kommuninvånare.

V
Vänsterpartiet Norrtälje

Bra under förutsättning att pengarna går till bra och viktiga insatser i samhället för alla.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Norrtälje

Extra viktig fråga

Ett väldigt bra förslag då vi som en glesbygdskommun har högre omkostnader än en till ytan mindre kommun, det kan till exempel gälla infrastrukturutbyggnad, eller andra större projekt som är dyra och omfattande

L
Liberalerna Norrtälje

Extra viktig fråga

Kommunen behöver bättre nyttja de statsbidrag, EU-bidrag och andra externa delfinansieringsmöjligheter som finns. Införandet av en finansieringslots kommer därför vara en tjänst som finansierar sig självt. Finanseringslotsen ska också kunna hjälpa företag och föreningar att söka bidrag och stötta idéer.

ROOP
Roslagens oberoende parti Norrtälje

Det finns gott om bidrag, framförallt på EU-nivå, som de flesta kommuner är ovetande om. Att tillsätta en sådan tjänst skulle kunna ge ett välkommet tillskott till kommunens kassa.

SD
Sverigedemokraterna Norrtälje

SD föreslår att en sådan tjänst införs och ska vara självfinansierad. Vi är övertygade om att kommunen idag går miste om intäktsmöjligheter genom att inte söka alla relevanta bidrag.