Val 2022 Valkompass
kommun

Norrköpings flygplats ska läggas ner

Om frågan
Kommunen har försökt sälja flygplatsen för att slippa skjuta till mer pengar för underhåll och investeringar, hittills utan att lyckas.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Norrköping

Extra viktig fråga

Vi vill utveckla Norrköpings flygplats! Norrköpingsborna älskar att resa till och från sin flygplats. Samtidigt går utvecklingen av drönare och elflyg rasande snabbt. Norrköping är ett forskningsnav för flyg och flygsystem, med stark finansiering från EU. Flygplatsen ska självklart utvecklas för framtidens inrikesresor, eldriven flygtrafik och drönarflyg.

M
Moderaterna Norrköping

Flygplatsen är en viktig del av vår regionala infrastruktur och stora utvecklingsmöjligheter finns för framtiden.

SD
Sverigedemokraterna Norrköping

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Norrköping

Flygtekniken utvecklas snabb och Norrköping har möjlighet att vara en viktig del i del utvecklingen. Därför är det inte tid att avveckla flygplatsen i dagsläget.

S
Socialdemokraterna Norrköping

Det pågår just nu en utredning om flygplatsen och de nyttor vi kan få av flygverksamheten. Samtidigt är Norrköpings flygplats med i arbetet att utveckla framtidens flyg. Det är en utveckling vi vill ta till vara samtidigt som vi vill utveckla området runt flygplatsen.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Norrköping

Centerpartiet anser dock att Norrköpings flygplats måste sänka sina kostnader. Det kan ske antingen via högre intäkter från verksamheten och/eller att det privata näringslivet erbjuds gå in som delägare i flygplatsen för att tillsammans med dem försöka få igång en reguljärtrafik. Om detta inte sker anser vi att flygplatsen skall avvecklas

MP
Miljöpartiet Norrköping

På kort sikt finns ett behov av reservflygplats, men vi vill inte se att kommunen stöttar den ekonomiskt.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Norrköping

Norrköpings charterflygplats ska läggas ner. Den kostar skattebetalarna över 30 miljoner per år i direkta biljettsubventioner och summan kommer att stiga. De pengarna behövs bättre i välfärden. Den står också för mycket stora klimatutsläpp. I stället ska en ny stadsdel med både företag och billigare bostäder byggas på platsen vilket dessutom skulle ge kommunen miljardintäkter.