Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska verka för att det byggs 18 nya vindkraftverk vid Klintaberget

Om frågan
För att få bygga vindkraft krävs tillstånd från kommunen där vindkraften ska etableras. Enligt miljöbalken har kommunen möjlighet att stoppa verksamhet som har betydande påverkan på landskapet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Norrköping

Extra viktig fråga

Vi säger nej till industriell vindkraft i Norrköpings finaste skogsmiljöer. Vi värnar de boende, markägare och företag som skulle drabbas av bygget och vill ändra översiktsplanens regler för vindkraftverk.

SD
Sverigedemokraterna Norrköping

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Norrköping

Som förslaget ser ut idag är det en omfattande industri som ska etableras. Den inskränker på människors äganderätt och det finns idag ingen dialog om hur drabbade ska ersättas

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Norrköping

I kommande hanteringar av vindkraftsetableringar som kräver kommunens tillstyrkan anser Centerpartiet i Norrköping att; Kommunen ska säga ja i veto-frågan när ansökningar berör vindkraftsetableringar i grönt prioriterat område enligt tillägget för vindkraft till översiktsplanen, förutsatt att de villkor som är uppställda i tillägget är uppfyllda.

MP
Miljöpartiet Norrköping

Miljöpartiet är för vindkraft, men håller alltid ett öga på var det är lämpligt.

S
Socialdemokraterna Norrköping

Vi har behov av mer elproduktion och mer av lokal och hållbar elproduktion för att klara omställningen. Vi vill därför att den miljöprövning som behövs ska göras för att se om det är möjligt att etablera en vindkraftspark i området.

V
Vänsterpartiet Norrköping

Ja, vi tycker att Länsstyrelsen ska få pröva om det är lämpligt. Klimatförändringar med värmeböljor, översvämningar och att allt fler tvingas på flykt kommer att drabba också Norrköping. Vi behöver kraftigt öka elproduktionen i Östergötland. Både för att behålla våra industrier och för att skapa fler nya jobb. Elpriserna kommer annars att fortsätta höjas och slår snart mot hela ekonomin.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Norrköping

Olika former av elproduktion behövs. Vi ska inte stoppa projektet genom att använda vårt veto utan tillåta Länsstyrelsen får göra miljprövning av projektet