Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

PNF
Partiet för Norbergs Framtid Norberg

Vår uppfattning är att matsvinnet är det stora problemet ur miljösynpunkt. Vi vill anställa en kostchef och eventuellt en kökschef för att den vägen få en smakligare "spis" för alla grupper kommunen ansvarar för.

Ganska dåligt förslag

DiN
Demokraterna i Norberg Norberg

Varför skall politiken styra skolelevernas näringsintag. Det skall styras av den allmänna skolhälsan.

L
Liberalerna Norberg

Det är bra att det finns ett vegetariskt alternativ alla eller flera av dagarna. Flera barn i Norberg är så pass ekonomiskt utsatta att de inte får kött hemma. Här har förskola/skola ett kompensatoriskt uppdrag. Det ska fortsätta serveras kött i Norbergs skolor men gärna med vegetariskt alternativ.

M
Moderaterna Norberg

Om vi kunde köpa ner lokalproducerat och äta mat som produceras i säsong skulle maten fånen mer naturlig cykel

S
Socialdemokraterna Norberg

Näringsriktig och bra skolmat är viktigt under hela skoldagen. Vi anser att det är bra att alternativ kost finns för de elever som önskar det, och att större hänsyn tas till hållbarhetsaspekter och matens klimatpåverkan framför köttfria dagar. Det serveras alltid ett vegetariskt alternativ i skolmatsalarna i Norberg.

Ganska bra förslag

V
Vänsterpartiet Norberg

Det är väldigt bra tanke. Men att göra det obligatoriskt anser vi inte behövs för att detta är en fråga för kostenheten.