Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan
Mycket dåligt förslag
CCenterpartiet Motala
Valfrihet gäller här, ska ej styras av staten.
SDSverigedemokraterna Motala
Elever ska klara ut dagens arbete i skolan. Det är inte rimligt att vi har hungriga elever i skolan för att de inte tycker om skolmaten. Vi motsäger oss inte att alternativ finns med vegetariskt och kött.
Ganska dåligt förslag
KDKristdemokraterna Motala
Principiellt dåligt förslag då KD dessutom under vissa förutsättningar anser att vi ska äta mer kött. Kommunen styr idag tillräckligt över måltidernas innehåll och en ökning av styrningen behövs inte anser vi.
LLiberalerna Motala
Vi anser att kommunen inte i detalj ska styra vad eleverna ska äta. Det måste varje elev själv få avgöra. Bättre i så fall i samråd med sina föräldrar.
Ganska bra förslag
MModeraterna Motala
Egentligen något som vi redan gör så det är inget kontroversiellt
SSocialdemokraterna Motala
Att minska köttkonsumtionen är viktigt och i skolan finns möjligheten att försöka skapa förutsättningar för en mer hållbar konsumtion.
VVänsterpartiet Motala
Vi vill verka för beteendeförändringar för en hållbarare livsmedelskonsumtion, där mindre kött och mer växtbaserad kost är en bärande del. Detta bör ske i dialog med eleverna som bör få mer inflytande över hur de själva kan bidra till en bättre miljö - och då även lära sig mer om vilka vegetariska alternativ som finns. Allt handlar inte om bönor och quorn - exempelvis är pannkakor vegetariska.
Mycket bra förslag
MPMiljöpartiet Motala
Den globala köttindustrin står totalt sett för lika stort utsläpp av växthusgaser som den samlade transportsektorn och upptar enorma mängder åkermark för djurfoder, i stället för ätbar mat. Genomsnitt svensken äter ungefär dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet och sedan 1990 har konsumtionen ökat med ca. 45%. Det är inte bara dåligt för miljö- och klimat, utan även för folkhälsan.