Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska anlita fler ordningsvakter till offentliga platser

Om frågan
En ordningsvakt har förordnande av polisen och får avvisa, avlägsna och om nödvändigt omhänderta en person som stör den allmänna ordningen.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Mölndal

Miljöpartiet ser i första hand åtgärder i form av trygghetsvärdar och fältassistent för ökad trygghet, som sedan kompletteras med ordningsvakter.

V
Vänsterpartiet Mölndal

Man har idag ordningsvakter som patrullerar i och vid resecentrum. Behövs det fler så kan man sätta in det vid behov.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Mölndal

Kommunen ska anlita ordningsvakter, om och när det behövs. Fler eller färre beror helt enkelt på behov. Ett av samhällets grunduppdrag är att ge trygghet åt medborgarna. Att anlita utbildade ordningsvakter vid behov kan bidra till ökad trygghet.

KD
Kristdemokraterna Mölndal

Mölndal är generellt sett en trygg kommun med trygga platser men har till och från stökigt i Mölndals centrum och i andra kommundelar. Det kan vara motiverat att komplettera polisens ansvar med att stärka upp med fler ordningsvakter för att skapa en tryggare miljö för alla när det finns behov.

S
Socialdemokraterna Mölndal

Synd att det ska behövas. Men eftersom vi strävar efter större trygghet kan det ju vara ganska bra i vissa fall

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Mölndal

Extra viktig fråga

Liberalerna tycker att det är oerhört viktigt att våra invånare ska känna sig trygga i kommunen, både hur vi bygger vår stad och att arbeta bort otrygga platser. Det behövs samlade insatser med både fler ordningsvakter, fler trygghetsvärdar och fältarbetare. Ett ökat samarbete med föreningslivet tex. nattvandrare för en ökad trygghet i hela kommunen.

M
Moderaterna Mölndal

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Mölndal

Extra viktig fråga

Fler ordningsvakter är ett måste för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Mölndal. Till exempel Lindome centrum utsätts med jämna mellanrum för skadegörelse och i centrum förekommer alldeles för ofta oroligheter och personrån. De är aven en viktig resurs som kan hjälpa till med att avhysa missbrukare så att det inte ligger mänsklig avföring i centrum.