Val 2022 Valkompass
kommun

Hyreslägenheter i allmännyttan ska få ombildas till bostadsrätter

Om frågan
Hyreslägenheter i allmännyttan ägs av kommunala bostadsföretag som har till uppgift att hyra ut bostäder till invånare oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp. Bostadsrätter är lägenheter där den boende köper sin lägenhet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Mölndal

Extra viktig fråga

Att sälja ut ofta billiga hyresrätter för att få ekonomi att bygga ny dyra hyresrätter är förkastligt

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Mölndal

Allmännyttans affärsidé är i första hand att tillhandahålla hyresrätter för boende och inte köpa och sälja fastigheter. Däremot kan det ibland vara motiverat att sälja enstaka hyresrättsfastigheter, exempelvis i ett område där det behövs en större blandning av olika boendeformer. Där kan allmännyttan då bidra med en bättre "struktur" och helhet i ett större område.

MP
Miljöpartiet Mölndal

Detta ska i så fall ske med försiktighet. En bred majoritet i hyresrätterna ska vilja se en ombildning samt att det ska bidra till ett område med blandade upplåtelseformer och därmed bidra till social hållbarhet för Mölndal.

S
Socialdemokraterna Mölndal

Extra viktig fråga

Vi vill behålla de hyresrätter vi har eftersom det råder brist på dessa. Om man behöver göra något för segregationens skull kan det vara bra att i enstaka fall ombilda till bostadsrätt. Men då inte i hela områden. I så fall endast vissa delar av ett område. Vi behöver våra hyresrätter, i områden med rimlig hyra

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Mölndal

Detta måste ske med sans och balans. Bostäder är idag en bristvara på många håll, inte minst i Mölndal. Genom att allmännyttan kan ombilda vissa lägenheter, så får de in pengar som de sedan kan investera i att bygga ännu fler hyresrätter.

L
Liberalerna Mölndal

Liberalerna tycker att det är bra med att fler kan äga sin bostad och kunna påverka sin bostadskvalitet. Vi stödjer ombildningar men hyresgäster ska driva processen för detta själva.

SD
Sverigedemokraterna Mölndal

Vi vill att alla ska få möjligheten att äga sitt eget boende och ombildning är ett sätt att komma närmre detta mål. Däremot vill vi alltid ha kvar en del av bestådendet i allmännyttan för de som har det svårt och behöver hjälp med att få tag på en bostad.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Mölndal

Viktigt med mångfald i upplåtelseformer