Val 2022 Valkompass
kommun

Verka för att mer skatteintäkter från energiproduktion stannar kvar

Om frågan
Ofta hamnar intäkterna från vind- och vattenkraftverk inte i bygden där anläggningarna ligger utan hos ägarföretaget. Förslaget syftar till att kommunen ska driva frågan om en regeländring för att en större del av intäkterna ska tillfalla kommunen som en kompensation för den miljöpåverkan som kraftverken innebär.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Lycksele

Extra viktig fråga

Frågan är inte så enkel att det bara är att svara ja eller nej. Nuvarande skattesystem och det kommunala utjämningssystemet skulle direkt påverkas . vad skulle vi vinna och vad skulle vi förlora på det. De kommuner som inte har någon energiproduktion vad ska de lut sig emot?

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Lycksele

Den fastighetsskatt som i dag finns inom elproduktion ska stanna i kommunen. På så sätt får vi något tillbaka för den inskränkning som görs i våra områden.

KD
Kristdemokraterna Lycksele

Viktigt för att kunna skapa mer attraktion och tillväxt i vår kommun. Återför vi pengar från dessa verksamheter kan vi gör nödvändiga satsningar i kommunen.

L
Liberalerna Lycksele

För att kunna återinvestera och utveckla energiproduktionen.

M
Moderaterna Lycksele

Vindkraftsutbyggnaden specifikt i Norr ska ge ekonomiska tillskott till den berörda kommunen. I en allt mer utmanande ekonomi är detta av stor principiell betydelse.

SD
Sverigedemokraterna Lycksele

Extra viktig fråga

Självklart ska skatteintäkterna från den energi som produceras, i så stor utsträckning som möjligt, stanna kvar inom kommunen. Den utjämningspolitik som vid första anblick verkar rättvis och förnuftig har istället fungerat som en katalysator för urbaniseringen. Vi ger och har gett oerhört mycket men får futtiga bidrag tillbaka för att klara av den nödvändigaste driften av kommunen.

V
Vänsterpartiet Lycksele

Det behövs ingen motivering