Val 2022 Valkompass
kommun

Planerna på ett nytt industriområde i Jeriko ska stoppas

Om frågan
Partille och Lerums kommuner för diskussioner om att nytt verksamhetsområde för företag på kommungränsen vid Jerikotunneln.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Lerum

Lerums kommun behöver fler verksamhetsområden som skapar närliggande arbetsplatser vilket bidrar till att öka områdets attraktionskraft. Det ökar även skattemedel genom fler som jobbar och är anställda vilket i sin tur leder till att vi får en välfärd som är av högre kvalitet.

V
Vänsterpartiet Lerum

Vi anser att frågan är otidsenlig och och överspelad. Kräver en gedigen infrastrukturs förändring innan.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Lerum

Extra viktig fråga

Men ska utredas ordentligt med avseende på trafikbelastning och vägar runtomkring, t ex Jonseredsvägen

KD
Kristdemokraterna Lerum

Jeriko är ett strategiskt intressant område med närhet till Göteborg, Landvetter och E20. Det vore dumt att i detta skede lägga ner planerna. Vi är positiva till att utreda om det finns förutsättningar att använda Jerikoområdet i framtiden.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Lerum

Extra viktig fråga

Det planeras för ett stort industriområde i Jeriko med nytt trafikmot och rivning av viltpassagen. Liberalerna säger NEJ. Vi vill bevara det vackra naturområdet och vi vill behålla den viktiga viltövergången. Lerums kommun är en naturskön och vacker plats att bo på. Så vill vi ha det även i framtiden. Vi säger istället JA till en av- och påfart vid Lerums Centrum som kan avlasta Hulanmotet.

MP
Miljöpartiet Lerum

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Lerum

Extra viktig fråga

Lerums kommun behöver fler hållbara arbetsplatser för kommunens invånare. Ett område som kräver bilpendling och stora ingrepp i skyddsvärd natur möter inte hållbarhetsmålen. Verksamhetsområde i närheten av Kastenhof är lättare att nå för fler kommuninvånare. Fler arbetsplatser blandat med bostäder gör att fler kan arbeta nära hemmet och frigör tid till hållbara fritidssysselsättningar.

SD
Sverigedemokraterna Lerum

På grund av Trafikverkets beslut att inte bygga någon tvärled mellan Riksväg 40 och E20 så faller möjligheterna att bygga ett industriområde i Jeriko.