Val 2022 Valkompass
kommun

Vägföreningar ska ta över väghållningen för enskilda vägar

Om frågan
Med enskilda vägar menas de vägar som vanligtvis sköts av en samfällighetsförening eller enskilda markägare. I Leksands kommun finns det idag 33 mil enskilda vägar som kommunen har skött på frivillig basis åt fastboende sedan 1970-talet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

ByP
Bygdepartiet Leksand

Det finns ett avtal från 1972 som bör fortsätta att gälla - att kommunen ska ansvara för enskilda vägar.

SD
Sverigedemokraterna Leksand

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Leksand

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Leksand

Vi ser det som den enda långsiktigt hållbara och rättssäkra lösningen. Det är den modellen som finns i hela landet och som innebär att även fritidshusägare och företag är med och betalar. Vägföreningarna ska erbjudas avtal för kostnadsfri vägskötsel, få startbidrag och bidrag för väginvesteringar. Vi föreslår även att kommunen ska anställa en rådgivare för vägföreningarna.

M
Moderaterna Leksand

Vi vill att kommunen kostnadsfritt ska fortsätta med skötsel av vägarna. För att kunna ta det ansvaret behöver vi få den rätten av vägs ägare, därför är gemensamhetsanläggningar helt nödvändiga, de säkrar vägens juridiska status och fastighetsägarnas rättigheter. Det kommunala engagemanget behöver anpassas efter hur lagstiftningen ser ut så väghållningen bedrivs rättssäkert och ändamålsenligt.

S
Socialdemokraterna Leksand

Det är den modell som är rättssäker för alla fastighetsägare. Det är också den modell som är standard i Sverige för att förvalta vägar. Det är också på den enda modell som på sikt skapar ett hållbart förvaltande av vägarna.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Leksand

Detta behövs för att säkra en hållbar och rättssäker väghållning. Genomförandet ska ske på ett pragmatiskt och lösningsorienterat sätt.

L
Liberalerna Leksand

Partiet har inte lämnat någon motivering