Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska byggas en ny bro över Dalälven

Om frågan
Leksandsbron är en av de tre broar som går över Österdalälven. Eftersom bärigheten på Leksandsbron är begränsad till 3,5 ton är den stängd för tung trafik.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

ByP
Bygdepartiet Leksand

Oklart skick på befintlig bro eftersom inte ens bussarna får åka över den.

C
Centerpartiet Leksand

Det kommer med största sannolikhet att behövas en ny bro och det är viktigt att det planeras i god tid och sätts av investeringsmedel.

M
Moderaterna Leksand

Vi värnar den tillgänglighet Leksandsbron innebär och en bro över älven är helt klart nödvändig. Huruvida det blir en ny bro eller någon annan lösning behöver utredas vidare innan vi tar ställning. Vi tror dock det kommer bli svårt för Leksands kommun att finansiera ett brobygge själva då det troligtvis handlar om hundratals miljoner kronor.

S
Socialdemokraterna Leksand

Det är en fråga som ligger långt fram i tid. Och vi behöver utreda frågan rejält innan beslut om att bygga en ny bro tas.

V
Vänsterpartiet Leksand

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Leksand

Extra viktig fråga

Leksandsbron totalrenoverades för cirka fem år sedan, vilket förlängde brons livslängd. På sikt behöver den emellertid ersättas av en ny bro över Dalälven som klarar av att bära lättare trafik och kollektivtrafik. Vi ser det som en självklarhet att det ska finnas en bro för de som vill ta sig över till centrum från Leksands södra och västra delar.

L
Liberalerna Leksand

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Leksand

Partiet har inte lämnat någon motivering